Iohannis Președintele României

Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, poate fi vizitată pe trasee monitorizate de ARBDD

111 Shares

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) reamintește faptul că vizitarea Pădurii Letea se face pe baza unui Regulament elaborat în parteneriat cu RNP – Direcția Silvică și cu consultarea autorităților locale. Astfel, au fost stabilite trei trasee de vizitare:


Traseul 1, amplasat în partea de vest a Pădurii Letea, unde accesul este permis doar cu atelaje tradiționale;

Traseul 2, se poate accesa în zona tampon și tangențial în zona strict protejată cu condiționarea staționării mijloacelor de transport în zona tampon și apoi drumeție 900 de metri;

Traseul 3, drumeție, este un traseu scurt de vizitare panoramică a zonei de dune pe o lungime de 500 de metri.

Organizarea celor trei trasee de vizitare în pădurea Letea a fost avizată de către Consiliul Științific al ARBDD.

„Pădurea Letea  este cea mai veche rezervație naturală din România, este o arie protejată de interes național parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării” a declarat deputatul Simion Lucian, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, fost guvernator al ARBDD.

„Din punct de vedere administrativ această curiozitate a zonei în care se află face parte din arealul comunei CA Rosetti, se întinde pe o suprafață de peste 5200 de hectare din care 2800 au intrat sub protecția statului iar cercetările au inceput încă din anul 1930. Începând cu anul 1938 Hașmacul Mare, o suprafață de cca. 500 de hectare a fost declarată Rezervație naturală cu statut de zonă strict protejată. Vorbim despre cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, formată pe grindul nisipos Letea din fâșii de pădure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip. In Pădurea Letea se găsesc 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adică peste 70% din speciile deanimale din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), grindul Letea fiind considerat de specialiști drept unul din cele mai interesante medii naturale din România, care, în mod firesc suscită interesul turiștilor. Este foarte bine că ARBDD informează despre statutul acestei zone, despre traseele pe care au acces turiștii. Referitor la turismul din arealul ARBDD noua lege a Rezervației despre care am mai vorbit, va veni cu modificări și completări importante” a conchis deputatul tulcean.

Una dintre atracțiile zonei o reprezintă și caii semisălbatici din Pădurea Letea care, în condițiile actuale de secetă, sunt monitorizați îndeaproape de ARBDD și Direcția Silvică. La marginea pădurii, în partea de vest a zonei strict protejate și a zonei tampon, există în prezent surse de apă cu nivel ridicat unde caii se pot adăpa. Acest lucru determină absența lor de pe traseele de vizitare. Dacă în urma monitorizării se observă lipsa surselor de adăpare, ARBDD, Direcția Silvică și Primăria C.A. Rosetti vor lua măsurile ce se impun pentru a preveni apariția unor evenimente nedorite.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.