Iohannis Președintele României

Vine iarna peste România: pregătire pentru vreme rea

0 Shares

Potrivit meteorologolor vine iarna peste noapte în 26 de județe ale țării: sunt anunțate precipitații sub formă de ploi care se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Mureș, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța se află sub atenționare de vreme rea..

Vicepremierul Oprea le-a cerut prefecților o atenție deosebită, să pregătească măsurile de intervenție rapidă în Moldova, unde de joi, 20 noiembrie va intra în vigoare o atenționare hidrologică de cod galben cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe mai multe râuri.

Directorul ANMH, Ion Sandu, a menționat faptul că ploile importante cantitativ din noaptea de miercuri,19 noiembrie a.c. se vor transforma în zăpadă.

„Începând de duminică, temperaturile în timpul nopții vor fi negative și precipitațiile vor veni sub formă de zăpadă și în sudul țării, inclusiv în București. Este o schimbare de regim, putem spune că vine iarna”, a spus Sandu.

Reprezentantul Apele Române a declarat că având în vedere atenționările meteo, s-a emis o atenționare hidrologică începând de joi dimineață pentru mai multe bazine hidrografice.

Vicepremierul le-a cerut prefecților să să verifice personal stocurile de materiale antiderapante, stocurile de carburanți, gradul de pregătire a firmelor care se ocupă de curățarea drumurilor și să țină legătura cu primăriile din zonele cu potențial mare de blocare a căilor de comunicații sau probleme la rețelele electrice. “Vreau ca toate primăriile să fie la curent cu evoluția vremii. Este important ca oamenii să știe condițiile în care se circulă pe drumurile naționale sau județene”, a afirmat Oprea.

MAI are pregătite 3.000 de forțe gata să intervină încă din primul moment când situația o cere. Acestea au la dispoziție 1.100 de autospeciale și mijloace tehnice. „Dacă situația o impune, vom crește capacitatea de intervenție și vom apela și la forțele Ministerului Apărării”, a spus Oprea. Deasemenea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a arătat că armata este pregătită și ea să intervină la nevoie cu 4.000 de militari și 600 de mijloace tehnice, în prima urgență.

În perioada 20-21 noiembrie, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă. În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie când local se vor cumula peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate.
Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.