Iohannis Președintele României

Viața politică (că are și politica asta o viață a ei!) și referendumul pentru Parlament unicameral

0 Shares

Politica

 

La noi politica se face pe stradă, în familie, la serviciu, la un pahar, la o cafea, la tribună, la fotbal, în pat, pe câmp, mă rog, cam pe unde ne prinde dreptul la libera exprimare, unul dintre puținele drepturi pe care chiar le mai avem. Am primit foarte multe mesaje din partea cititorilor noștri, care ne-au îndemnat să surprindem, în felul nostru, desigur, și momente din viața politică într-o perioadă în care, se pare că lucrurile sunt tot mai explozive. Sau nu ?! Noi facem o altfel de politică, facem politica omului care nu are un loc anume unde ar putea să-și expună punctul de vedere pentru tot felul de aberații care se transformă peste noapte în legi, proaste și incomplete de cele mai multe ori. De aceea intenționăm să vă punem la dispoziție spațiul pentru libera exprimare- atât pentru viața politică din partea asta de lume, pentru felul în care oamenii pe care i-ați votat au înțeles să-și facă datoria, dar și pentru felul în care chiar voi înțelegeți ce se întâmplă pe scena politică. Așadar, à la guerre comme à la guerre (!)

Astăzi vă invit să trecem în revistă ultimele păreri, credințe, dorințe, idei, ale unui Președinte de țară. Și nu unul oarecare, ci chiar președintele nostru, al tuturor (indiferent dacă l-am votat sau nu). Expuse în media chiar în aceste zile din noul an, 2014.

Așadar, ce ne spune Președintele Băsescu.

Păi, ne mărturisește că-și dorește foarte tare să vorbească cu liderii partidelor politice aflate la guvernare pentru ca să nu mai fie blocaje în exercițiul economic și ar dori să știe domnii ăștia care produc legi (și ziua și noaptea după cum am văzut) că ar fi o mare greșeală să se continue cu amnistia și grațierea. Gata. Punct. Fiecare își ispășește păcatele cum știe mai bine. Pe cont propriu. Gata cu corupția, cu abuzurile sau cu traficul de vorbe bune pentru interesul unora. Gata cu primirea de foloase necuvenite. “Raportul MCV va fi bun din punct de vedere al Înaltei Curți, al DNA și DIICOT, dar nu va putea însă să nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat doar în marțea neagră, ci și prin respingerea cererilor de urmărire penală a parlamentarilor. . Este o bilă neagră pentru majoritatea parlamentară, dar probabil că raportul va atenționa să se renunțe la legea amnistiei și grațierii. Eu asta estimez”. L-am citat exact pe Traian Băsescu, Președintele nostru aflat în anul când românii își vor alege un alt președinte. Nu de altceva dar el chiar nu mai poate candida. De aceea s-a gândit, evident, la un om de dreapta pe care-l va nominaliza numai după alegerile europarlamentare. Pentru că într-un timp relativ scurt începe o nouă campanie electorală: pentru alegerea reprezentanților noștri în Parlamentul European. Acolo unde mulți dintre noi nu am aflat încă ce au făcut aleșii noștri până acum. Dar știm că au condiții excelente de muncă și de existență. “Cred că viitorul președinte trebuie să fie unul intransigent în relația cu partidele, chiar și cu propriul partid. Nu cred că garantarea liniștii e atributul viitorului președinte, ci continuarea procesului de reformă. Ce ar spune domnul Ponta dacă atunci când va programa alegerile prezidențiale, emit și decretul pentru parlament unicameral? El nu ține cont că înfringe voința românilor. Asta n-ar fi liniște”. Ei, și aici avem déjà o știre interesantă: probabil vom avea referendum pentru reducerea numărului de parlamentari într-o singură cameră. Vorbim despre Parlament unicameral. Vorbim despre parlamentari mai puțini, despre cheltuieli mai mici și, spun și eu, despre muncă mai multă. Teoretic.

Cât privește disputa privind acciza la carburanți (care oricum au un preț mare pentru veniturile românilor), președintele Băsescu ne asigură că nu se va aplica până după europarlamentare : “Aș lărgi puțin spectrul, începând cu 1 ianuarie s-au introdus vreo 35 de taxe noi, inclusiv recalcularea accizei la combustibil prin schimbarea modului de raportare, au luat 2012, 1 octombrie, cand inflația era 4,7 %, ceea ce a dat o creștere la prețul la combustibil. Impactul va fi limitat deocamdată, cred. Se poate și mai rău, însă unde va fi pierderea pe fond în inhibarea consumului. România are o mare problemă din perspectiva consumului intern, în 2013 nu a existat o creștere. Aici e și bătălia mea pentru neintroducerea accizei”.
Acestea fiind spuse zilele trecute, viața politică și-a urmat cursul obișnuit déjà (?!) și astăzi, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, președintele Băsecu i-a trimis un buchet de trandafiri albi fostului președinte Ion Iliescu. Fără porumbei.

p.s. Aștept cu mare curiozitate comentariile voastre politice și propunerile pentru subiectele pe care le-ați dori …supuse dezbaterii publice.

p.s.s. Și, apropos(s), cum vi se pare un Parlament unicameral ?!

un articol de Geta Negrișanu

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.