Conecteaza-te pe Twitter

“Avem susținerea totală din partea premierului Cioloș pentru implementarea ITI Delta Dunării și finanțarea proiectelor noastre cu peste un milliard de euro” susține Teodorescu Horia, președintele Consiliului Județean Tulcea

0 Shares

*“Aş vrea ca în perioada următoare această abordare să capete şi viaţă şi să începem să finanţăm proiecte”, a spus Dacian Cioloş.

teo-guvern “Am fost prezent astăzi la Palatul Victoria la întâlnirea privind Investiția  Teritorială Integrată Delta Dunării (ITI Delta Dunării), dezbatere condusă de premierul Dacian Cioloș la care au participat vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ministrul mediului, Cristina Pașca Palmer, miniștri secretari de stat, directori ai autorităților de management, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Am prezentat toate etapele pe care le-am parcurs în ultimii ani împreună cu  specialiștii Băncii Mondiale, cu experții guvernamentali, cu aparatul nostru tehnic, cu agenții economici, autoritățile publice din arealul deltaic, organizații neguvernamentale pentru a elabora și finaliza acest instrument de investiții teritoriale integrate care ne pune la dispoziție finanțări extrem de importante de peste un milliard de euro. Am prezentat propunerile noastre de proiecte și faza în care ne aflăm în momentul de față, precum și problemele cu care ne confruntăm.

Premierul Dacian Cioloș ne-a asigurat de susținerea sa totală și că a urmărit cu atenție proiectele referitoare la Delta Dunării încă de când era la Comisia Europeană, iar în ultimii ani  a fost extrem de interesat de felul în care  s-a lucrat la elaborarea unei Strategii de dezvoltare durabilă a Deltei.

„Astăzi, aş vrea să avem o discuţie despre cum să pregătim lansarea, aprobarea, acestei strategii la care s-a lucrat, să vedem dacă mai e ceva de ajustat, şi apoi să asigurăm o corelare mai bună între această strategie şi alocările pe priorităţi în cadrul acestui instrument teritorial de investiţi”, a precizat premierul  Cioloș.

Aeroportul Delta Dunării urmează să se finalizeze în scurt timp, lucrările pentru Portul Tulcea și, evident reconstrucția falezei, vor fi finanțate deasemenea pe un acord tripatit la acest moment (Consiliul Județean Tulcea, APDM Galați, Primăria Tulcea) urmând ca apoi, administrarea porturilor tulcene să fie transferată autorităților publice locale. Am ridicat problema comunelor cu mai puțin de 2000 de locuitori care, conform normelor actuale nu puteau obține fonduri pentru infrastructura de apă – canal și premierul Cioloș a cerut să se facă modificările necesare în ghiduri, astfel încât și aceste UAT-uri să poată veni cu proiecte în cadrul acestui instrument de finanțare.

Am vorbit despre adoptarea unor soluții de transport ecologic integrat în Delta Dunării (pentru călători și pentru mărfuri) și nu în ultimul rând, am solicitat creșterea bugetului pentru dezvoltarea eco-turismului, agro-turismului chiar și pentru familii sau asociații care doresc să dezvolte o astfel de activitate pornind de la propriile locuințe și gospodării și toată lumea a fost de accord cu o astfel de abordare, cu condiția de a se păstra arhitectura, tradițiile și obiceiurile locale.

Desigur, am vorbit despre toate celelalte proiecte importante pentru noi pe care le voi prezenta pe larg în perioada imediat următoare, pe rând, astfel încât să înțeleagă tot omul extraordinarele oportunități de dezvoltare pe care ni le oferă acest instrument de finanțare a unor proiecte de care avem nevoie de (prea) mult timp.

Probabil, unii sceptici vor întreba “de ce acum”. Vreau să vă spun că lucrurile au întârziat oarecum după demisia Guvernului Ponta, au mai fost și alte disfuncționalități pe care, din fericire, le-am rezolvat și pentru că acum Premierul Dacian Cioloș ne-a asigurat că Hotărârea de Guvern urmează să fie adoptată în cel mai scurt timp. Mai mult decât atât, chiar domnia sa se va deplasa la Tulcea pentru o dezbatere pe tema importanței ITI Delta Dunării pentru Județul Tulcea, pentru România, chiar pentru Europa” a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu într-o postare pe pagina sa oficială .

„Să dimensionăm proiectele în așa fel încât să avem în vedere și infrastructura de transport și infrastructura socială și de educație, dar și fonduri, alocări financiare suficiente pentru partea de dezvoltare economică și să gândim (…) o dezvoltare economică durabilă care să țină cont de specificul Deltei, și anume de faptul că trebuie să găsim soluții care să permită și conservarea resurselor naturale, dar și conservarea unor tradiții care și-au demonstrat viabilitatea în cursul timpului”, a susținut premierul.

Acordul de parteneriat semnat cu Comisia Europeană prevede implementarea unei investiții teritoriale integrate ITI Delta Dunării, în baza unei strategii de dezvoltare elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Conform programelor operaționale aprobate pentru perioada 2014-2020, există o alocare indicativă de 1,1 miliarde de euro pentru ITI Delta Dunării.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.