Conecteaza-te pe Twitter

UNESCO a ales rețeta saramurii de pește din Delta Dunării ca fiind reprezentativă în lume

79K Shares

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm așa după cum este Aligote-ul nostru nord-dobrogean născut din bobul încins la soare, rețetă care a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente commune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și ne-a oferit detalii picante și povestea acestui preparat ajuns pe masa de sărbătoare a UNESCO:

“Este cunoscut faptul că Delta Dunării a fost inclusă în anul 1990 de UNESCO în circuitul rezervaţiilor mondiale ale biosferei. în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” – MAB UNESCO, de asemenea a fost inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural şi Natural UNESCO.
Dar Delta își descoperă comorile în măsura în care oamenii, turiștii au răbdare și dorința de a le savura. Anul acesta am avut plăcuta surpriză să aflăm că UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman iar noi, Comisia pentru relația cu UNESCO din cadrul Parlamentul României am făcut toate diligențele necesare pentru ca preparatul să fie realizat în integralitate cu ingrediente naturale. Vă asigur că a fost un succes extraordinar (!)” ne-a spus deputatul Lucian Simion.

“Redăm mai jos rețeta pentru pofticioși sau, și mai bine, îi invităm în Delta Dunării(!) Vă doresc tuturor poftă bună și vă recomand să descoperiți comorile și savorile deltei” a mai spus deputatul tulcean.

SARAMURÃ DE PESTE
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasã• 50 g oțet • 1 litru de apã
• verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar)
• 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)
• Se pune apa la fiert• Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar blând se asterne un strat de sare• Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece• Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; chiar dacã apar pete negre de arsurã, nu-i bai, cã doar solzii apãrã carnea cea albã, dulce și coaptã în ale ei; focul mic face saramura bunã. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (lãmâie pentru obrazele fine), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui (bibanii sã parã niște insulite joase, bãtute de valuri). Se mãnâncã îndepãrtând pielea cu solzi.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

3 Raspunsuri la UNESCO a ales rețeta saramurii de pește din Delta Dunării ca fiind reprezentativă în lume

  1. lemnaru rodica 1 iunie 2019 at 20:47

    (bibanii sã parã niște insulite joase, bãtute de valuri)

    Răspunde
  2. lemnaru rodica 1 iunie 2019 at 20:50

    Astept si alte retete.SARAMURA E FOARTE BUNA !

    Răspunde
  3. Nicolette Orghidan 1 iunie 2019 at 22:17

    După stilul literar al rețetei seamănă mai degrabă cu o rețetă extrasă din cartea „De Re Culinaria” de Al. O Teodoreanu. Oare mă-nșel?

    Răspunde

Lasă un răspuns la lemnaru rodica Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.