CMF: 41190008 ; Comandat de Partidul Social Democrat - PSD

Tulcea: Forumul de Monitorizare a stadiului de implementare ITI Delta Dunării

O Misiune a Comisiei Europene se desfășoară timp de două zile la Tulcea și Sulina în cadrul Forumului de Monitorizare privind stadiul de implementare a mecanismului financiar pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI Delta Dunării) menit să aducă finanțări de cca. un miliard de euro ce vizează proiecte deosebit de importante pentru județul Tulcea și o parte a județului Constanța.

iti01

O delegatie a Comisiei Europene, condusă de Carsten Rasmussen – Șeful Unității pentru România,– Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană din care fac parte Koen Delanghe, Iulia Șerban (Direcția Generală Regio), Radu Lucian (DG Agricultură), Valentin Ariton (EMPL-Comisia pentru ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale desfășoară în aceste zile (12-13 iunie 2017), o amplă acțiune de monitorizare și dezbatere împreună cu autoritățile responsabile de implementarea ITI Delta Dunării.

Untitled-1

„S-a prezentat stadiul apelurilor pentru ADI ITI Delta Dunării, stadiul avizelor de conformitate, al depunerii proiectelor și un portofoliu de proiecte pentru actorii relevanți. Am ales o prezentare a Administrației  Rezervației Biosferei  Delta Dunări (ARBDD) și am avut o dezbatere prelungită dar  extrem de importantă pentru noi. Am identificat exact nevoile la nivel de ITI , știm exact ce avem de făcut doar că anumite lucruri importante prevăzute în strategiile localităților nu pot fi executate pe coordonatele date până la acest moment. Mulțumesc pentru deschiderea și disponibilitatea de care ați dat dovadă. Vom centraliza toate problemele apărute și le vom transmit din nou Autorităților de Management (AM-uri) spre soluționare” a spus Ilie Petre, președinte ADI ITI Delta Dunării.

untitled-21

„Chiar dacă ne-am confruntat cu o serie probleme în gestionarea unor situații deosebit de complexe, putem spune cu sinceritate că județul Tulcea beneficiază de cea mai mare oportunitate de finanțare primită în această perioadă de programare. În afară de colegii noștri de aici, de la Tulcea, care au muncit asiduu pentru a transforma această idee frumoasă în realitate, un merit deosebit îl are și echipa MDRAPFE, dar și BancaMondială care au contribuit la realizarea celei mai ample Strategii a Deltei Dunării gândite vreodată. Guvernului României, care ne-a susținut cauza la forurile europene, și mai ales, Comisia Europeană, care a înțeles nevoia de dezvoltare integrată a acestei zone din România”, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, în deschiderea ședinței.

S-a subliniat în mai multe rânduri faptul că anumite condiții impuse de ghiduri împiedică dezvoltarea turismului, principala componentă identificată drept oportunitate de creștere economică prin Strategia Deltei Dunării. „Spre exemplu, nu putem finanța porturile, investiții considerate prioritare pentru dezvoltarea județului”, a precizat Horia Teodorescu exprimându-și totodată, încrederea că, în urma acestui forum, anumite situații ar putea fi deblocate.

untitled-1

„Din punctul nostru de vedere, din partea noastră pot să transmit faptul că suntem flexibili când vorbim despe ITI Delta Dunării. Descoperim din nou nevoi susținute de cercetările științifice și vă spun că noi vom fi deschiși la negocieri de schimbare a unor coordonate specifice acestei zone de implementare ITI Delta Dunării. Analiza mea după întâlnirea de astăzi este că trebuie să știm exact cât de aplicați suntem pe viteza de implementare. Noi estimăm că ITI trebuie să cheltuiască cca. 50 de milioane de euro până la sfârșitul anului viitor pentru a se alinia regulilor europene. Dar fiecare element din ITI trebuie să aibă schimbul corect, trebuie să existe un echilibru între toate părțile implicate în desfășurarea și implementarea acestui mecanim de finanțarea unor investiții teritoriale integrate importante” a declarat  Carsten Rasmussen – Șeful Unității pentru România,– Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană din cadrul Comisiei Europene. 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.