Iohannis Președintele României

The Observer: Majoritatea româncelor trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei

0 Shares

UPDATE 14/03/2017: Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informațiilor despre existența unor cazuri de exploatare a cetățenilor români aflați la muncă în regiunile Sicilia și Calabria.

*Violate, bătute, exploatate. Condiții de sclavie modernă în mai multe ferme agricole din Sicilia, Italia. Mii de românce suferă abuzuri extraordinare: supuse la muncă forţată în condiții inumane, agresiuni sexuale, amenințări cu moartea . Reportaj cutremurător realizat de  săptămânalul britanic, The Observer.

Untitled-1

Poliția locală menționează că cca. 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc și muncesc în condiții de sclavie în fermele din regiunea Ragusa (Sicilia).

Un comandant al carabinierilor din Sicilia a descris această regiune drept un centru al exploatării. „Aceste femei muncesc ca sclavii pe plantație și știm că ele sunt șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii fermelor sau ai serelor, prin subjugarea lor psihologică”, afirmă comandantul Guido Volpe. „Nu este ușor să investigăm sau să împiedicăm aceste lucruri, întrucât de cele mai multe ori femeile se tem să vorbească”, declară polițistul.

Untitled-11

Multe dintre româncele aflate într-o asemenea situație au acasă, în România, copii și familii de întreținut astfel încât se simt nevoite să facă aceste alegeri disperate, subliniază The Observer, dând exemplul Nicoletei Bolos, care a îndurat violuri și bătăi noapte după noapte.

„Prima dată, soțul meu a spus că trebuie să fac acest lucru. Că proprietarul de seră unde ne-a fost dat de muncă dorea să se culce cu mine și dacă aș refuza nu ne-ar mai plăti și ne-ar concedia”, spune ea.

„Am crezut că era nebun, iar când am refuzat, el m-a bătut și a spus că trebuie să fac tot ceea ce șeful nostru ne cerea – era singura cale prin care ne puteam păstra locul de muncă. Când a venit patronul meu, m-a amenințat cu un pistol și mi-a spus că, dacă suflu vreo vorbă sau plec, îmi zboară creierii. Când a terminat, a plecat pur și simplu „.

In timpul în care a muncit la fermă Nicoleta spune că muncitorii erau cazați în barăci insalubre, primeau mâncare pentru pisici și că nu beneficiau de nici un fel de tratament medical. Noaptea, femeile deveneau obiecte de distracție pentru fermier și pentru prietenii săi, cu violuri repetate și abuzuri de-a lungul mai multor ani.

„Când am venit aici, am crezut că am venit la un loc de muncă grea, dar decentă, într-o altă țară europeană. Dar am ajuns doar sclavi”, spune ea. „De unde vin eu în Moldova românească, nimeni nu are un loc de muncă”, spune femeia care locuiește împreună cu fiica sa de 5 luni într-un depozit întunecat.”Acasă, salariul mediu este de 200 € pe lună. Aici poți face mult mai mult, chiar dacă trebuie să suferi „.

O organizație italiană a drepturilor migranților, Asociația Proxyma, estimează că mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în sere sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor. Aproape toți lucrează în condiții de muncă forțată și exploatare severă.

The Observer a vorbit cu 10 femei din România care lucrează la ferme din Ragusa. Toate au acuzat abuzuri la care sunt supuse: exploatare sexuală, muncă foarte grea timp de 12 ore/zi în condiții de căldură extremă, fără apă, neplata salariilor și obligația să trăiască în condiții degradante și insalubre în dependințe izolate. Zilele lor de lucru de multe ori includ violența fizică, fiind amenințate cu arme și șantajate cu amenințări față de copiii și familia lor.

Procuroarea Valentina Botti, care investighează mai multe cazuri de exploatare și agresiune sexuală, confirmă că abuzurile împotriva femeilor românce reprezintă un ‘fenomen uriaș’ în acea parte a Italiei.

„Vorbim despre mii de femei care ar putea fi victime ale unor abuzuri serioase. Dar foarte puține vin să denunțe. Cele mai multe acceptă abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie să-l facă pentru a-și păstra locurile de muncă. Implicațiile pierderii locului de muncă sunt devastatoare pentru cele mai multe dintre ele”, explică procuroarea.

„Numărul de avorturi în rândul femeilor din România este foarte alarmant”, spune Ausilia Cosentini, coordonator al proiectului Fari, care oferă asistență pentru românce, la o clinică. Ea spune că multe dintre femeile care vin să facă avort sunt însoțite de angajatorii lor sau de alți bărbați italieni. „În timp ce în mod clar nu se poate trage concluzia că toate aceste sarcini sunt rezultatul violenței sexuale sau de teama de a pierde locul de muncă a acestora, numărul mare de avorturi în raport cu cele câteva mii de femei din România care muncesc în provincie trebuie să fie luate foarte în serios.”

Condițiile de muncă sunt, în unele cazuri, extrem de periculoase. O tânără româncă ne-a spus că ea s-a îmbolnăvit când a fost forțată să lucreze cu produse chimice pentru agricultură fără protecția unor echipamente speciale.

„Am fost însărcinată și am început să mă simt tot rău și apoi am născut la doar cinci luni de sarcină. Doctorii au spus că era prematur, și că, probabil, va avea leziuni ale creierului din cauza substanțelor chimice „.

Cei care au raportat abuzurile la care sunt supuși s-au trezit în imposibilitatea de a-și mai găsi un loc de muncă. „Am lucrat cu soțul meu în sere și proprietarul a vrut să se culce cu mine”, spune Gloria de 48 de ani. „Am refuzat, l-am raportat la poliție, iarde atunci nu mai pot găsi un loc de muncă. Ceilalți proprietari de ferme știu că m-am dus la poliție și nu doresc ca eu să lucrez pentru ei „.

In cele din urmă, Nicoleta, femeia supusă chinurilor și abuzurilor de tot felul a fugit de la fermă dar și-apierdut locul de muncă și s-a trezit în imposibilitatea de a mai trimite bani acasă, la ceilalți doi copii mici din România. Drept pentru care a pierdut custodia lor. Prietenii au strâns bani pentru bilet și femeia s-a întors în România dar a constatat că soțul a renunțat la ea și i-a luat și copii care locuiesc acum la o rudă a fostului soț. Nu are voie nici măcar să-i viziteze. Fără nici un rost, fără un loc de muncă, fără posibilitatea de a câștiga o bucată de pâine, femeia s-a întors la fermele din Sicilia asumându-și toate consecințele. Aici a întâlnit un alt român cu care are un copilaș. El a fost motivul pentru care a reclamat toate abuzurile.

Potrivit legii italiene, proprietarii de ferme trebuie să le ofere angajaţilor sezonieri contracte oficiale şi un salariu zilnic de minim 56 de dolari pentru opt ore de muncă. “Femeile românce sunt plătite de trei ori mai puţin decât salariul cerut de lege şi majoritatea nu au contracte legale”, afirmă un lider al sindicatului CGIL, cel mai mare din ţară, Giuseppe Scifo.

Cu toate acestea, autorităţile nu au nici motivaţie politică, nici economică să ia măsuri şi să pună capăt abuzurilor.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.