Spitalul Județean de Urgență Tulcea: Cardiolog arestat pentru 1200 de lei (mită), bani primiți de-a lungul a doi ani (?!)
*Cecilia Chirvăsuţă, medic cardiolog şi Marcela Vlad, asistent medical, angajate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, au fost reţinute pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
Vineri, Cecilia Chirvăsuţă a fost prezentată Tribunalului Tulcea cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Tulcea, care a respins cererea şi a dispus măsura arestului la domiciliu. Faţă de Marcela Vlad a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, în cursul anului 2013, precum şi la data de 28 octombrie 2015, „inculpata Chirvăsuţă Cecilia, în calitatea de medic cu specialitatea cardiologie, angajat al Secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean Tulcea, a pretins şi primit cu titlu de mită, la date diferite, suma totală de 1.200 lei, pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu ca medic încadrat într-o unitate din sistemul public de sănătate, constând în acordarea de îngrijiri medicale unui pacient şi pregătirea documentaţiei aferente unui dosar de pensionare pe caz de boală“.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea mai arată că „inculpata Vlad Marcela, în calitate de asistent medical al unităţii spitalicești mai sus menţionate, a primit suma totală de 300 lei, la date diferite, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu“.
Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale de procurorul de caz, a rezultat faptul că în cursul anului 2013, precum şi la data de 28.10.2015, inculpata CHIRVĂSUŢĂ CECILIA , în calitatea de medic în specialitatea cardiologie, angajat al Secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean Tulcea, prin acte materiale diferite realizate în temeiul aceleiaşi hotărâri infracţionale, a pretins şi primit cu titlu de mită, la date diferite, suma totală de 1.200 lei, pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de medic încadrat într-o unitate din sistemul public de sănătate constând în acordarea de îngrijiri medicale unui pacient şi pregătirea documentaţiei aferentă unui dosar de pensionare pe caz de boală. Totodată, inculpata VLAD MARCELA, în calitate de asistent medical al unităţii spitalicești mai sus-menţionate, a primit suma totală de 300 lei, la date diferite, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.
La data de 28.10.2015, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o perioadă de 24 de ore faţă de cele două suspecte . La data de 29.10.2015, s-a propus judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Tulcea, arestarea prevenită a inculpatei CHIRVĂSUŢĂ CECILIA, pe o perioadă de 30 de zile, iar instanţa de judecată a hotărât luarea măsurii prevenite a arestului la domiciliu. Faţă de inculpata VLAD MARCELA, s-a dispus, la aceeaşi dată, de către procurorul de caz, luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În cauză cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu aportul Inspectoratului de Jandarmi Tulcea.
Cei ce sint de acord si chiar promoveaza acest sistem medical si structurile capitaliste in cadrul lui, ar trebui sa se rusineze pentru ca oameni care au invatat apeleaza la asemenea „prime” pentru a supravietuii. Realitatea este ca nu terbuie sa existe acest tip de profesionisti, dar sa nu uitam ca in timp ce la noi se discuta despre ilegalitatea spagilor, in vest, in America, Canada si tarile vest europene, spaga doctorilor este legalizata, ei primind un salariu cu mult, mult peste media celor ce au urmat o forma de invatamint superior, iar serviciile medicale nu sint accesibile omului de rind, peste 40% din falimentele personale din America, fiind datorate bill urilor medicale pe care nu le mai pot platii pacientii. Ce este de facut intr-un sistem care a facut din medicina o afacere, la fel ca si din scoala? Sa facem ca doctorii sa fie afaceristi intr-o lume de sclavi sau sa aducem medicina la valorile care au consacrat-o si sa vedem capitalul uman ca primordial? Este un sistem total desincronizat, care evident va duce la scurgerea de valori catre vest, acolo de unde ni se cere sa fim corecti, pentru ca in final, doctorii sa merga la ei, unde spaga este institutionalizata, ceea ce la noi nu se poate permite pentru ca s-a avut grija sa se demoleze un intreg complex economic la nivel national…