Click pentru a te abona

SOR: Senzatie roz. Flamingo în România

0 Shares

*Evenimentul începutului de migrație a avut loc pe data de 20 august în România – au fost observate și fotografiate patru păsări flamingo. Păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România și au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren din cadrul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR).

*Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare.

Untitled 1

Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediționar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor.

Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare.

Preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg.

SOR organizează încă de la înființare, din 1990, tabere ornitologice și expediții în Delta Dunării. Anul acesta, acțiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locații — la Maliuc și la Vadu.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com