Conecteaza-te pe Twitter

Se refac locurile de cuibărit de pe Insula Ceaplace. Primii pelicani creți au venit

Pelicanul creț (Pelecanus crispus), este una dintre cele mai mari și mai frumoase păsări din România. Considerată periclitată la nivel mondial, Delta Dunării este unul din mereu mai puținele locuri din lume în care această specie a găsit locuri favorabile de cuibărit și reproducere.

În perioada 2005-2009, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Royal Society for the Protection of Birds, a desfășurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creţ din Delta Dunării”, având ca obiective protejarea populaţiei existente și îmbunătățirea condiţiilor de cuibărire, având ca rezultantă sporirea șanselor de supraviețuire și dezvoltare a noilor generații.
Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zonă strict protejată din perimetrul RBDD tocmai datorită faptului că an de an, aici găsesc loc prielnic de cuibărit și creștere a puilor un număr semnificativ de perechi de pelican creț. Însă tot an de an, pentru a contracara efectul valurilor și al fluctuațiilor nivelului apei, este necesară consolidarea suprafeței insulei.
În toamna anului 2018, personalul ARBDD a cosit o bandă de protecție împotriva incendiilor în jurul cabanei Cocoru iar stuful rezultat în urma acestei acțiuni (cca. 800 de maldări) a fost depozitat în timpul iernii în condiții de siguranță. În perioada 30–31.01.2019, inspectorii și agenții ecologi care administrează și monitorizează zona, împreună cu trei voluntari, au transportat stuful pe malul Canalului 5 și apoi pe apă, până la colonia de pelican creț de pe Insula Ceaplace, pentru re-consolidarea spațiilor de depunere a pontei și clocit.
Pelicanul creț revine an de an, la începutul lunii februarie, la vechile locuri de cuibărit, iar anul acesta, pe insulă erau deja aproximativ 60 de exemplare de pelican creț.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.