Click pentru a te abona

Salarizare: Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi Asistenţă Socială”

0 Shares

*un medic primar va avea un salariu brut ce poate ajunge până la 16.250 de lei lunar în funcţie de specializare, fără sporuri sau gărzi.

În şedinţa Camerei Deputaţilor din prima decadă a lunii iunie fost adoptată şi trimisă spre promulgare Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

doctori04

„În calitate de membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială am participat la toate dezbaterile organizate cu privire la acest proiect de lege atât de necesar pentru România.

Una dintre principalele obiective propuse încă de la începutul dezbaterilor a fost prioritizarea educaţiei şi a sănătăţii. În acest sens, legea salarizării prioritizează cele două categorii în aplicarea prevederilor legale” a declarat Radu Anișoara, deputat PSD Tulcea, care ne-a și prezentat o sinteză a Anexei II din Legea salarizării, cea referitoare la capitolul sănătate.

doctori01

“Atenţia acordată acestei categorii sociale rezultă din cuantumul salariilor ce urmează a fi aplicate. Pentru a exemplifica mai bine ceea ce doresc să subliniez mă voi referi la faptul că un medic primar va avea un salariu brut ce poate ajunge până la 16.250 de lei lunar în funcţie de specializare, fără sporuri sau gărzi.

De asemenea, am acordat o mare atenţie şi medicilor rezidenţi, pentru a stopa cât mai mult plecarea acestora din ţară. În cazul acestora, un medic rezident de anul I va primi un salariu brut de 5.700 de lei lunar, fără sporuri şi gărzi. Acest cuantum creşte la 7.900 de lei brut pentru rezidenţii din anii VI-VII.

În capitolul sănătate nu este neglijat nici personalul medical auxiliar, atât de important în efectuarea actului medical. Astfel, funcţia de asistent medical debutant va fi remunerată cu un salariu de 3.610 lei brut, fără sporuri sau gărzi, şi poate ajunge la 5.649 lei în funcţie de specialitate şi studii.

Prioritatea pe care am acordat-o personalului din sănătate reiese din faptul că aceste salarii vor fi aplicate integral încă de la 1 martie 2018. În acest sens, vă citez prevederile art.38, alin.(3) lit.b): „prin excepţie de la lit.a) (lit.a prevede majorarea cu 25% a tuturor salariilor bugetarilor de la 1 ianuarie 2018 n.n.), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr.II cap.I se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022” a detaliat deputatul tulcean, Radu Anisoara.

Deputatul tulcean a precizat faptul că la aceste salarii se vor acorda sporuri, care să răsplătească pe deplin munca şi dedicaţia medicilor şi asistenţilor medicali. Unele sporuri sunt şi de 100% din salariul de bază.

“Astfel, se va acorda de un spor de 5-10% pentru personalul medical care lucrează în specializarea medicină legală şi anatomie patologică dacă ocupă funcţii de conducere, respectiv şef serviciu, şef laborator sau funcţii de conducere ale institutelor sau unităţilor sanitare.

Pentru personalul medical din unităţile sanitare unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem 12 cu 24, va primi un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture. doctori02

De asemenea, pentru personalul medical care va lucra în zilele de repaus săptămânal sau în zilele de sărbătoare naţională se va acorda un spor de 100% din salariul de bază.

Pentru gărzile efectuate, personalul medical cu pregătire superioară, va primi un spor de 75-100% din tariful orar al salariului de bază.

În plus, se acordă un spor de până la 25% personalului care îşi desfăşoară activitatea în compartimente de boli infecţioase, neonatologie, săli de naştere şi laboratoare de analize medicale. Un spor de 85% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, precum: leprozerii (singura leprozerie din Europa fiind ăn Tulcea, la Tichileşti n.n.), anatomie patologică, TBC, SIDA, UPU, SMURD, ATI, etc.

Mai mult, se va acorda un spor de până la 30% pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii, în funcţie de categoria de radiaţii.

Nu în ultimul rând, doresc să subliniez un spor deosebit de important pentru judeţul Tulcea, respectiv un spor de 20% pentru personalul care lucrează în localităţi izolate, cum sunt cele din Delta Dunării, sau în zonele unde atragerea personalului se face cu greutate” a conchis Radu Anișoara, deputat PSD Tulcea.

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com