Click pentru a te abona

S-a stins din viață, la numai 59 de ani, în prima zi a anului 2014 poetul Traian T. Coșovei. Fiul lui Traian Coșovei, prozator, poet, publicist, născut și înmormântat la Somova, județul Tulcea

0 Shares

Nu moartea mă sperie, ci amănuntele ei” Traian T. Cosovei). „Iubesc deosebit de mult pe Traian T. Coşovei, în versurile căruia găsesc o imensă şi înaltă puritate dură”, spunea Nichita Stănescu.

Traian T. Cosovei

 

“Am avut o copilărie în care lipsurile datorate vremurilor (m-am născut în iarna lui ’54) au fost estompate de dragostea până la răsfăț a părinților mei. Tatăl meu a scris o carte de câteva sute de pagini despre mine, mă pot lăuda că sunt printre puținii autori cu biografia completă, de la 1 la 5 ani. Trei luni de zile, cât dura vacanța de vară, tata mă lua cu el în Deltă, prin locuri numai de el știute, ce n-au apărut niciodată pe vreo carte poștală. Ne rătăceam amândoi prin pădurea Letea, pândeam împreună pelicanii, dormeam noaptea pe pontoane plutitoare și mâncam conserve de pateu și brânză topită. Au fost momente sublime” mărturisea poetul într-un interviu din 2009 acordat formula-as.ro.

Traian T. Coșovei a participat în anii ‘80, la cenaclul condus de criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, iar apoi la Cenaclul de Luni al lui Nicolae Manolescu. Împreună cu poeții Florin Iaru, Ion Stratan și Mircea Cărtărescu, a înființat primul nucleu elitist al Generației ‘80 (Generația în blugi). Banii pentru editarea antologiei Aer cu diamante i-a obținut de la mama sa. Traian T. Coșovei a fost considerat de-a lungul vieții un spirit liber și nonconformist.

“Lumea de astăzi este ahtiată după sentimente, dar nu are curajul să se implice. Vor ceva de-a gata, nimeni nu e pregătit sa dea. Cred că ține de o comoditate afectivă și de o lipsă de educație a sentimentelor. Iar comunicarea lipsește cu desăvârșire. Trăim o formă nouă de alienare.

Mi-e frică de moarte. Dar nu așa, simplu. Mi-e frică de felul ei și de cum mă va prinde, dacă va fi în somn, pe stradă, la cârciumă cu prietenii sau pe un pat de spital. Dacă o să mă doară sau dacă o să mă hăcuie. Nu moartea mă sperie, ci amănuntele ei. Mi se termină de tot răbdarea, mă uit la ceas, mă uit și în buletin. Cred ca voi proceda radical, mă voi trezi într-o dimineață și voi refuza să-i mai văd” spunea poetul în urmă cu patru ani într-o pagină de revistă (formula-as.ro)

Traian T. Coșovei – Ultimele știri

După încă o ceașcă de ceai voi răsturna biblioteca.
După ultimul fum de țigară voi sfîșia
tapetul cu pisici.
Îmi voi aminti ziua cînd au incendiat trupurile balenelor eșuate,
cînd domnișoara Ivonne a aprins vechiul candelabru din sufragerie.
Întins pe spate, voi visa cum îți tai părul
cu un briceag în forma de pește.

După încă o ceașcă de ceai
îmi vor bate din greșeala la ușă. Ca să mă apăr
voi rupe în bucăți ierbarul din școala primară. Ca să mă apăr
voi lua somniferul nemțesc cu nume de plantă exotică.
După ultimul fum de țigară
îmi voi aminti o adresă veche, voi vorbi ore întregi
despre tratamentul cu lipitori.

La sfîrșitul acestui poem
mă voi privi îndelung în oglinda liftului.
Sprijinit de metalul ei tulbure, cu degetele înfipte în toate etajele
voi dori sa uit deodată
toate acestea.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.