Click pentru a te abona

Renaturarea Luncii Dunării – beneficii pentru oameni și natură

0 Shares

Sectorul Dunării în aval de Porțile de Fier până la vărsarea în Marea Neagră, denumit Dunărea Inferioară, este singurul sector al fluviului Dunărea în care apa curge liber. În schimb, lunca inundabilă a Dunării Inferioare a fost desecată și îndiguită în ultimele decenii. Ca urmare a acestor acțiuni, fluviul nu mai poate răspunde la nevoile de atenuare a impactului schimbărilor climatice, iar comunitățile locale sunt astfel supuse frecvent inundațiilor, cu costuri materiale și uneori chiar umane foarte ridicate. Nu în ultimul rând, reducerea biodiversității și accesul la resursele naturale locale au dus la dezechilibru socio-economic, toate aceste servicii pe care fluviul le oferea gratuit oamenilor, astăzi pierzându-se.  Untitled 1
Recuperarea serviciilor de mediu oferite de Dunăre se poate face numai prin reconectarea fluviului cu lunca sa, adică prin lucrări de reconstrucție ecologică. În acest sens, identificarea în mod participativ a celor mai bune soluții, în armonie cu interesele socio-economice locale, este esențială pentru acceptarea de către comunitățile locale a procesului de renaturare a luncii Dunării Inferioare. Îmbunătățirea accesului la informații și conștientizarea localnicilor asupra efectelor benefice ale zonelor inundabile, care reduc riscul la inundații, vor contribui la luarea celor mai bune decizii privind reconstrucția ecologică. Totodată, proprietarii de terenuri, autoritățile publice și naționale trebuie să ia considerare beneficiile zonelor inundabile în procesul de decizie sau strategiile de dezvoltare, lucru care presupune evaluarea și cuantificarea economică a acestora.
În cadrul proiectului Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a Luncii Dunării dorim ca în perioada aprilie 2014 – aprilie 2016 să demonstrăm că abordarea propusă pentru o zonă pilot, Gostinu – Greaca, poate adăuga valoare procesului de decizie privind reconstrucția luncii inundabile a Dunării Inferioare.
Obiectivele proiectului:
– Crearea unui model de dezvoltare durabilă a luncii Dunării prin guvernare participativă, adică prin implicarea factorilor locali de interes la luarea deciziilor pentru reconstrucția ecologică a zonei pilot Gostinu-Greaca
– Evaluarea serviciilor ecosistemelor zonelor umede și cuantificarea lor pentru prioritizarea proiectelor de reconstrucție ecologică a luncii Dunării.
– Dezvoltarea a cel puțin unei propuneri de proiect care va fi propusă și analizată la nivel național și local pentru a susține reconstrucția ecologică a luncii Dunării.
Rezultate concrete așteptate până în aprilie 2016:
– Realizarea unui studiu despre legislația națională actuală, pentru identificarea unor recomandări legislative care sa faciliteze reconstrucția ecologică
– Realizarea unui raport privind evaluarea serviciilor de mediu ale zonelor umede
– Elaborarea și propunerea unor instrumente financiare care să susțină reconstrucția ecologică și economică a luncii Dunării
– Crearea unei platforme pentru participarea activă a comunităților locale la implementarea cadrului legislativ privind redimensionarea ecologică și economică a luncii Dunării.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.(wwf.ro)

0 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com