Conecteaza-te pe Twitter

Prefectura Tulcea susţine cauza Tribunalului de la Măcin în Parlamentul României

0 Shares

Marţi, 18 martie 2014, la Camera Deputaţilor a avut loc şedinţa Comisiei juridice în cadrul căreia a fost în dezbatere proiectul de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.

La această şedinţă a participat şi prefectul judeţului Tulcea, domnul Simion Lucian-Eduard alături de judecătorul Domniţeanu Adrian, care au susţinut cauza Tribunalului de la Măcin arătând că analiza în baza criteriilor care au dus la decizia desfiinţării nu are susţinere.

În poziţia domniei-sale, prefectul judeţului Tulcea a arătat că nu stau în picioare criteriile după care s-a decis desfiinţarea judecătoriei, aducând o serie de argumente care susţin că Judecătoria Măcin nu trebuia inclusă în lista instanţelor propuse spre desfiinţare.

Unul dintre argumente consta în faptul că soluţia desfiinţării va avea un impact negativ asupra beneficiarului actului de justiţie, respectiv, a justiţiabilului căruia, prin impunerea unor costuri ridicate de deplasare i se îngrădeşte un drept constituţional – liberul acces la justiţie, desfiinţarea instanţei nefăcând altceva decât să îndepărteze mai mult cetăţeanul de locul în care actul de justiţie este înfăptuit şi creându-i dificultăţi suplimentare. În felul acesta, se va ajunge la situaţia în care vor avea acces la justiţie numai cetăţenii a căror situaţie patrimonială le permite acest lucru.

Un alt argument este acela că propunerea desfiinţării apare cu atât mai importantă în condiţiile în care, prin H.G. nr.868/2011, în aria de competenţă teritorială a acestei instanţe au fost arondate oraşul Isaccea şi comuna Hamcearca, cu satele Balabancea, Căprioara şi Nifon.

În susţinerea cauzei, prefectul Lucian Simion a apreciat că măsura desfiinţării unor instanţe judecătoreşti pentru eficientizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie strict pe criteriul numărului de cauze noi intrate pe rolul unei instanţe nu este corectă iar calitatea actului de justiţie nu se îmbunătăţeşte prin încărcarea instanţelor care ar trebui să preia dosarele şi cauzele de la instanţele desfiinţate. Mult mai util ar fi să se folosească, ca şi criteriu, numărul de cauze noi intrate raportat la numărul de locuitori ce se află în circumscripţia unei instanţe şi încurajate să funcţioneze acele instanţe care au un număr de cauze mici raportat la mia de locuitori, întrucât numai aşa se va reduce numărul cauzelor în sistem iar eficienţa actului de justiţie va creşte. Dacă totuşi, parte din instanţe necesită reorganizare sau unele trebuie desfiinţate, acest demers se poate face pe criterii de performanţă şi avându-se în vedere, în primul rând, interesele cetăţenilor.

Poziţia deputaţilor faţă de justificările reprezentanţilor din teritoriu ale tribunalelor a fost de remarcat, exprimând intenţia majoritară de a vota împotriva proiectului.

Prefectul judeţului îşi exprimă speranţa că tribunalul şi parchetul de pe lângă acesta vor rămâne să răspundă necesităţilor de justiţie cetăţenilor arondaţi zonei Măcin.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.