Iohannis Președintele României

Povestea Mărțișorului și obiceiuri din Dobrogea

4 Shares

1-Martie-2013      În vechiul calendar lunar al romanilor, 1 Martie coincidea cu începutul Anului Nou. De altfel, toată luna martie era dedicată Zeului Marte, pe atunci, o divinitate a vegetației și protector al căsătoriilor (mult mai târziu a devenit personalitatea războinică despre care vă voi povesti la momentul potrivit). La 1 Martie era „Matronalia”, iar femeile erau sărbătorite cum se cuvine. Calendele lui Marte marcau începutul primului pătrar al lunii, perioadă ce favorizează creșterea plantelor, viața, soarele aduce mai multă lumină și o prospețime plină de promisiuni. Calendarul Popular o așează pe Baba-Dochia (personaj mito-folcloric ce vine din străvechiul cult al Marii-Mame) la loc de cinste în ziua de 1 Martie. Se spune că fetele, femeile, chiar și copiii, purtau la gât o monedă găurită din argint, petrecută printr-un șnur împletit din două fire de lână de culoare albă și roșie:”pentru a avea noroc la cultura roadelor pământului și pentru a nu se lăsa arse de soare, pentru a străluci de frumusețe și de iubire, pentru a naște prunci sănătoși și puternici”. Mărțișorul era purtat 9 sau 12 zile, după care era legat de ramurile unui copac tânăr care trebuia să rodească până-n luna mai. În pofida schimbărilor survenite în timp, mărțișorul apare și astăzi în forme ornamentale specifice constelației simbolurilor feminine și marchează ascendența principiului feminin în natură și în viață.

Se spune că legenda Dochiei este una dintre cele mai vechi povești ale lumii ce poate fi întâlnită și la sârbi, la bulgari, la polonezi, lituanieni, la albanezi sau la greci și are drept arhetip mitul Zeiței Niobe cea prefăcută în stâncă și a celor doisprezece copii ai ei care sunt prefăcuți în figurine de gheață iarna, iar vara sunt însuflețiți de căldura soarelui. În Dobrogea mărțișoarele se poartă până la sosirea berzelor și a cocorilor care vor prinde în zbor șnurul aruncat spre înaltul cerului pentru ca fericirea și norocul să prindă aripi. În unele sate din nordul Dobrogei, există tradiția ca marțișoarele să fie puse ( după ce au fost purtate), la prispa casei sau în curte, sub o piatră. După câteva zile, dacă mărțișorul este invadat de furnici este semn că femeia care l-a purtat este harnică și va avea spor tot timpul anului. Asemenea, și ogorul va da multe roade iar căminul va fi plin de bucurie toată vara.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.