Conecteaza-te pe Twitter

Parteneriat pentru combaterea deficitului de medici din Sănătatea tulceană

0 Shares

În cadrul celei de-a V-a ediţii a Conferinţei medicale derulate sub titlul „Zilele Medicale Tulcene”s-a semnat un protocol de parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Consiliul Județean, Universitatea “Ovidius” Constanţa, şi Direcţia de Sănătate Publică Tulcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea pentru formarea de medici specialiști pentru Spitalul de Urgență Tulcea.

Untitled-1

Evenimentul, organizat de Colegiul Medicilor Tulcea s-a bucurat de o largă participare, la lucrări fiind prezenţi, pe lângă medicii tulceni, mai mulţi profesori universitari de renume, specialiști, autorități publice locale și județene, reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

” Îmi exprim convingerea, domnilor profesori, că şi în următoarele întâlniri, asemenea celei de astăzi, ne veţi sprijini şi îndruma să identifică soluţiile optime în vederea rezolvării problemelor existente pe anumite segmente medicale şi mă refer, în mod expres, la lipsa medicilor specialişti. Cred că va trebui luată o măsură şi v-aş ruga, ca împreună, în discuţiile cu domnul ministru, să identificăm şi să stabilizăm pe anumite zone din ţară, sunt subiectiv și mă refer în special la Tulcea, specialiştii de care avem atâta nevoie. Ştiu că e greu, dar va trebui, pentru sănătatea cetăţenilor noştri, să găsim o soluţie”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean Horia Teodorescu.

Parteneriat pentru combaterea deficitului de medici din Sănătatea tulceană

Cu prilejul acestui eveniment a fost semnat la Tulcea un protocol de parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Consiliul Județean, Universitatea “Ovidius” Constanţa, şi Direcţia de Sănătate Publică Tulcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea prin care s-a conturat o cooperare pe termen lung pentru derularea unor proiecte specifice îmbunătățirii calității și pregătirii profesionale din domeniul medical. Parteneriatul se vrea o platformă pentru formarea de medici specialiști, pornind  de la recrutarea de liceeni ce urmează a fi școliți într-un program special, defalcat pe trei componente – la nivelul claselor liceale, studii universitare şi, respectiv, rezidenţiat – şi pregătiți astfel încât la finalul studiilor să devină specialiști să activeze la Tulcea.

„Este un document oficial care sper să mobilizeze pe toată lumea astfel încât să putem da posibilitatea elevilor din clasele aX-a, a XI-a și a XII-a să se orienteze către medicină. Este un proiect care își propunesă formeze specialiști ce vor fi aduși la Tulceacu mijloace de care se va ocupa Consiliul Județean. Elevii vor face meditații cu ajutorul unor profesori de liceu la început, apoi se vor pregăti cu profesori universitari.Acești elevi vor avea un culoar special, dacă legea va permite”, a spus profesorul universitar dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Marie Curie” din București și iniţiatorul acestui parteneriat împreună cu Ministerul Sănătății.

„Este un proiect util pentru Tulcea, pentru Constanța pentru regiune și eu cred că ar fi necesar pentru întreaga țară un proiect major care să vină și să oprească hemoragiade medici. În afară de centrele universitare, deficitul de medici este resimțit la nivelul oricărui spital județean din țară. Din câte știu, nu există spital județean care să aibă acoperit în integralitate cu medici absolut toate secțiile. Ceea ce mă bucură, în perspectivă, este că pentru prima dată facem pe termen lung un proiect care să asigure pe zona noastră un număr de medici care se vor stabiliza la Tulcea. Cred că acest lucru dacă se făcea cu 10 ani în urmă probabil că am fi evitat situația delicată pe care o avem în momentul de față la spitalul din Tulcea. „Strategia pe sănătate” în județul Tulcea presupune dispensare medicale, presupune centre multifuncționale. Evident că ne preocupă problema medicilor care ar trebui să lucreze în aceste dispensare. Sper ca acest proiect pe termen lung să rezolve această problemă în viitorul…apropiat” a conchis președintele Horia Teodorescu.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Un Raspuns la Parteneriat pentru combaterea deficitului de medici din Sănătatea tulceană

  1. Adrian Cosereanu 24 noiembrie 2015 at 12:50

    Pare o discutie intre glumeti, care s-au intlnit la o bere. Ei reprezinta un micro sistem in cadrul unui sistem puterzit de invatamint capitalist. Sistemul de educatie capitalist nu poate si nu are cum sa aduca valori stabile geografic, atit in medicina cit si in alte domenii. Este imposibil, pentru ca medicina este o afacere si nu mai are de mult caracterul de stiinta si umanismul specific profesiei. Ceea ce acesti glumeti trebuie sa inteleaga, este faptul ca si ei sint in business, dar pentru popor, iar daca vor sa rezolve problema medicala, ei trebuie sa dezvolte si sa faca din ea o afacere locala, in care sa creezesi sa valorifice legi. Daca ne amintim de perioada de dinante de 89, putem spune ca atunci, un grup de lideri pe care multi ii denumeau si inca o mai fac, comunisti, doreau sa dezvolte invatamintul, construiau facultati, licee in mai toate comunele tari si se ajungea pina la lectii de matematica, de lombi straine, de chimie si fizica la televizor. Acum, in societatea „inteligenta capitalista”, lideri scoliti in mare majoritate atunci, dar si veniti cu diplome in rame aurite din afara tarii, incurajeaza prostia, lipsa de cunostiinte si educatie, darimarea scolilor si inregimentarea mai multor generatii in aceasi clasa, in bataie de joc. Solutii exista, dar sint departe de cum gindesc acesti glumeti. Ei trebuie sa tina cont de faptul ca procesul accelerat de urbanizare de dupa revolutie, a redus semnificativ capitalul social, legatura intre oameni si a deteriorat tipul ei in mod distructiv. Oricum, ceea ce pare si mai rau, este faptul ca s-au intilnit si oamenii au asteptari de la ceva utopic in actualele conditii si cu o gindire de acest fel. Inca o data, dupa mine, solutii exista…..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.