Click pentru a te abona

Norvegienii fac la Tulcea două vapoare pentru gigantul petrolier de stat brazilian Petrobras. Contractul total este de 1,1 mld. Dolari

Acţionarii norvegieni ai şantierului naval din Tulcea au primit un contract de 1,1 miliarde de dolari al cărui beneficiar final este gigantul petrolier brazilian Petrobras, cu afaceri anuale de 144 miliarde de dolari.

0 Shares

STX05

 

Şantierul Naval Tulcea, cu afaceri de 120 mil. euro şi 2.900 de angajaţi, va construi corpurile a două nave de construcţie offshore, în baza unei comenzi de peste un miliard de dolari primită de compania – mamă, grupul norvegian Vard, de la compania braziliană de stat Petrobras. Navele vor fi folosite pentru a monta infrastructura submarină necesară exploatării de hidrocarburi în mările teritoriale ale Braziliei.

STX02„Contractele reprezintă cea mai mare comandă din istoria Vard, cu o valoare cumulată de aproximativ 1,1 miliarde de dolari“, au precizat reprezentanţii companiei norvegiene. Vard este noul nume al companiei STX OSV Holdings. Contrac­tele vizează construirea a patru nave de montare a conductelor submarine. Cele mai mari dintre acestea, care vor fi dotate cu macarale capabile să mişte conducte de 650 tone, vor fi construite parţial la Tulcea, după care vor fi armate într-un şantier din Norvegia. Celelalte două barje, cu ca­pa­citatea de a monta conducte de 300 tone, vor fi fabricate integral în Brazilia într-un şantier nou al Vard, folosind în mare măsură piese de pe piaţa braziliană. Cele patru nave vor fi livrate în perioada 2016-2017.

Comanda primită de către Vard vine din partea DOF Subsea (Norvegia) şi Technip (Franţa), două companii de explorare şi dezvoltare a resurselor offshore care au format un parteneriat pentru lucrări în apele braziliene. Contractele câştigate de asocierea franco-norvegiană de la Petrobras, compania petrolieră naţională a Braziliei, au o valoare totală de 3,5 miliarde de dolari şi se vor derula pe opt ani.

STX03În România, Vard deţine şantierele navale de la Tulcea şi Brăila, două dintre cele mai mari cinci companii din industria navală în care lucrează aproape 5.000 de salariaţi. Comunicatul companiei norvegiene nu menţionează valoarea lucrărilor desfăşurate la Tulcea, iar reprezentanţii diviziilor din România nu au răspuns la solicitările ZF.

În raportul anual al Vard însă, activităţile din Norvegia şi România apar împreună când vine vorba despre numărul de comenzi primite de companie.

“Cum şantierele din România se ocupă în general de fabricarea cocilor (scheletul şi învelişul navei – n. red.), există un grad mare de depen­denţă între acestea şi şan­tie­rele de ar­ma­re din Norvegia“, arată ra­portul, menţionând că la Tulcea şi Brăila sunt con­centrate acti­vi­tă­ţile intensive în muncă din pro­cesul de con­struc­ţie a navelor. „La fina­lizarea unui fuzelaj cu dotări parţiale, acesta este tractat din Ro­mâ­nia până în Norvegia, proces care durează trei-patru săptămâni“, mai arată sursa citată.

STX04Industria na­vală ro­mâ­neas­că este afec­tată şi de scăde­rea pre­ţului ca urmare a cererii mai mici pe plan euro­pean, destinaţia pen­tru cea mai mare parte din pro­ducţie. Cei mai mari jucători au raportat în ultimii ani afaceri şi câştiguri în scădere, dar în cazul celor două şantiere Vard din România, proprietarii nor­ve­gieni spun că de-abia fac faţă comenzilor. Presa a scris recent că şantierul din Tulcea, care este cel mai mare angajator privat din oraş, caută „cu disperare“ încă 1.000 de anga­jaţi pentru a-şi realiza proiectele. Vard Brăila şi Tulcea au avut împreună 4.710 de salariaţi, în medie, anul trecut. Salariul mediu net în industria construcţiilor metalice era în iunie de 1.400 de lei, cu 200 de lei sub media naţională.

De la privatizarea lor în 2000, şantierele navale de la Brăila şi Tulcea au trecut prin mai multe mâini, în general nor­ve­giene, începând cu firmele Scandinor şi, respectiv, Aker. Ulterior, grupul Aker a achiziţionat Scandinor la nivel mondial, devenind astfel proprietarul ambelor companii locale. În 2008, Aker a fost la rândul său preluat de STX Europe, o divizie a grupului sud-coreean STX. În 2012, confruntându-se cu datorii în creştere, STX Europe a decis să păstreze în portofoliu doar şantierul din Finlanda, iar pe celelalte le-a adunat sub umbrela STX OSV Holdings, vândută grupului italian naval Fincantieri, care a schimbat numele companiei preluate în Vard. Italienii de la Fincantieri au achiziţionat, la sfârşitul anului trecut, un portofoliu important de acţiuni ale grupului naval STX OSV Holdings, care deţine în România şantierele navale din Tulcea şi Braila. La data tranzacţiei, presa internaţională de specialitate preciza faptul că cele două şantiere româneşti deţinute de STX – Tulcea şi Braila – sunt principalele concurente pentru coreeni de la D.M.H.I. Dacă înţelegerea va fi dusă până la capăt, Fincantieri va deţine, direct sau indirect, cele mai mari unităţi navale din România, respectiv D.M.H.I., STX Tulcea şi STX Braila.

Fincantieri este una dintre cele mai mari companii navale pe plan mondial, cu un portofoliu de aproximativ 2.000 de nave militare construite de la înfiinţarea sa, în 1959, şi până în prezent, inclusiv portavioane şi crucişătoare. De asemenea, Fincantieri este numărul unu în Europa în construcţia de nave de croazieră (pachebotul Costa Concordia, cunoscut în urma naufragiului de anul trecut, a fost construit de Fincantieri).

Vard mai deţine pe piaţa locală compania Vard Electro, producător şi furnizor de componente electrice şi servicii de instalaţii electrice, Vard Piping Tulcea, producător de ţevi, şi Vard Accomodation Brăila, care ame­najează spaţiile de locuit de pe navele con­strui­te de norvegieni.

Sursă: ZFCorporate.ro

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

3 Raspunsuri la Norvegienii fac la Tulcea două vapoare pentru gigantul petrolier de stat brazilian Petrobras. Contractul total este de 1,1 mld. Dolari

 1. lucian 22 august 2013 at 10:10

  …si un angajat primeste 300e pe luna pt 12h pe zi. vi se pare normal? despre asta de ce nu scrieti?

  Răspunde
  • Geta Negrisanu 22 august 2013 at 17:57

   Pentru că nu avem cunoștință despre acest fapt.Chiar nu mi se pare normal. Angajații Șantierului sunt priviți de către concitadini ca niște privilegiați care au de muncă și care sunt plătiți…am crezut până acum, bine !). Se pare că m-am inșelat conform comentariului dumneavoastră. Vă aștept cu mai multe amănunte pe adresa de email redactia@dobrogeanews.ro și vă asigur că voi scrie și despre acest lucru.

   Răspunde
 2. nicolae 3 iunie 2014 at 0:56

  angajatul ala ori e necalificat ori e la subcontractori din doua una..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.