Click pentru a te abona

Murighiol, Delta Dunării: Centrul Danubius RI – cel mai mare proiect de cercetare după Laserul de la Măgurele

0 Shares

*DANUBIUS-RI a fost declarat „proiect strategic de importanță națională” de Guvern, se regăsește în Strategia Națională de Cercetare 2014-2020, iar Camera de Comerț Americană din România l-a desemnat ca fiind “prioritate de țară”. Proiectul reprezintă primul și unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-mări, din Europa.

Centru02

După Laserul de la Măgurele, România a finalizat primul modul dintr-o nouă structură europeană de cercetare: DANUBIUS-RI. Aceasta va fi formată dintr-un Hub găzduit de România la Murighiol, în Delta Dunării, la care vor fi conectate laboratoare din Europa. În felul acesta, pentru prima dată toată problematica legată de eroziunea coastei maritime, de studierea sedimentelor, de biodiversitate, vor fi analizate integrat, pe tot sistemul Dunăre-Deltă-Marea Neagră, iar rezultatele vor fi comparate cu alte sisteme de acest tip: fluvii-delte-mări.

Centrul Internațional pentru Cercetări Avansate „Fluvii, Delte, Mări – DANUBIUS-RI” va fi alcătuit dintr-un Nucleu central (numit „Hub”), găzduit de România la Murighiol, județul Tulcea, și va fi o „poartă către laboratorul natural Delta Dunării”. Proiectul este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice și de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marina și are o valoare de 150 de milioane de euro (co-finanțare europeană).
Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii-Mări „DANUBIUS-RI” a fost declarat la data de 7 octombrie 2014 de către Guvernul României ca „proiect strategic de importanță națională în domeniul cercetării științifice. „DANUBIUS-RI” este o platformă pan-europeană, distribuită în centrul din Murighiol și noduri, super-situri sau laboratoare naturale de monitorizare, cercetare, modelare și inovare distribuite în întreaga Europă.

Proiectul reprezintă primul și unicul pas către cercetarea integrată, la nivel înalt, a sistemelor fluvii-măre, din Europa. „DANUBIUS-RI” este un proiect care își propune să ofere o infrastructură de cercetare de nivel mondial, care să permită efectuarea de cercetări interdisciplinare și transdisciplinare asupra sistemelor fluvii-măre. Proiectul a fost ales ca proiect Flagship al Strategiei Uniunii Europene (SUERD), axa prioritara 7 la data de 24 septembrie 2013. Coordonatorii proiectului sunt: Institutul Național Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice și GeoEcoMar, institute aflate în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI).+

„Datorită poziţiei sale geografice, judeţul nostru, aşezat între Dunăre şi Marea Neagră, nu  este doar o destinaţie turistică de excepţie. Este în primul rând posesorul  unor resurse naturale care stârnesc interesul specialiştilor din mai multe domenii ştiinţifice. Judeţul Tulcea este unic pentru că pe teritoriul său se află şi cei mai vechi munţi ai României – munţii Măcinului dar şi cel mai tânăr pământ al ţării, Delta Dunării.  Dunărea , un fluviu cu un bazin hidrografic impresionant, mărgineşte două hotare ale judeţului nostru şi este un traseu important în transportul fluvial de mărfuri şi călători, dar şi habitatul natural al multor specii de păsări şi peşti. Cred că toate aceste elemente au fost determinante pentru alegerea judeţului nostru ca şi gazdă a Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluvii – Mări „DANUBIUS RI” – Modulul I . Mulţumim iniţiatorului, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice București (INCDSB), care a considerat Murighiolul  un loc potrivit pentru întâlnirea unor importanţi reprezentanţi ai mediului academic, universitar, ştiinţific şi administrativ. Datorită proiectului iniţiat de dumneavoastră, Murighiol şi implicit judeţul Tulcea, vor dobândi o poziţie privilegiată pe harta ştiinţifică, ca şi locuri de referinţă pentru o infrastructură de cercetare de nivel mondial, care să permită efectuarea de cercetări interdisciplinare asupra sistemelor fluvii-mări. Vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă urez succes în continuare!”,  a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Strat, în cadrul sesiunii festive de inaugurare.

Astăzi, 24 septembrie 2015 s-a aflat în dezbatere Simpozionului INCDSB cu tema „Abordări moderne pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării”, prima manifestare științifică a pilonului ”Științele Vieții” organizată în cadrul Centrului de la Murighiol.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.