Conecteaza-te pe Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în dialog cu fermierii tulceni

0 Shares

„Agricultura Tulceană în contextul noii Politici Agricole Comunitare 2014-2020”.

Untitled-2Fondurile europene constituie principala sursă de finanțare în agricultură, o soluție pentru a crește investițiile și banii de la bugetul de stat. Urmează câteva schimbări importante.

“O primă schimbare este aceea că în PNDR vor fi numai 14 măsuri, față de 24. Mai mult, nu va mai exista competiție între producție vegetală și cea zootehnică”, a asigurat numărul mare de lucrători prezenți la reuniune, Daniel Constantin. O altă modificare ar consta în dezvoltarea fermelor de familie, prin care s-ar putea creea o clasă de mijloc.

Integrarea producției, spune ministrul Daniel Constantin, este un principiu care se aplică în această sesiune de programare. Scopul: determinarea producătorului să creeze și sisteme de procesare, să investească în România.

“Trebuie să dezvoltăm zona de producție industrie alimentară. Avem 800 de milioane de euro pentru astfel ferme, pentru zona de producție”, a mai spus ministrul.

S-a mai luat în discuție finanțările pentru drumurile forestiere, proiectele de irigații, de infrastructură, sau cele pe măsura 322 (la Tulcea au accesat fonduri 13 comune, iar în viitoare perioadă ar putea fi finanțate proiecte pentru 700 de comune la nivel național). Cu ajutorul PNDR-ului, Ministerul Agriculturii intenţionează să-i sprijine pe toţi fermierii care activează în momentul de faţă în zona de subzistenţă urmând ca, în curând, Comisia Europeană să decidă cum se vor aloca de facto fondurile în perioada următoare.

Untitled-3“Dacă nu vom putea avea o sumă dedicată Deltei Dunării, prin Instrumentul Teritorial Integrat, vom avea punctaj suplimentar pentru fermierii din această zonă, iar cei care vor să investească (în această zonă) vor avea prioritate la finanţare iar sumele alocate vor putea depăşi 180 de milioane de euro. Acest lucru va fi stabilit în curând de Comisia Europeană”  a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În perioada 2007 – 2013 , județul Tulcea a derulat prin PNDR 2.097 de proiecte în valoare totală de 176,14 milioane de euro ( fără plăţile directe către fermieri).

O atenție deosebită este acordață sistemelor de irigații: numai în judeţul Tulcea sunt în fază de implementare nouă contracte în valoare totală de 8,7 milioane de euro, care vor deservi o suprafaţă de cca. 9.200 de hectare.

“Ne dorim să-i sprijinim pe fermieri pentru a avea costuri mai mici. Şi, în acest context, trebuie să spun că preţul apei finale scade în acest an cu până la 30%, datorită faptului că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare poate cumpăra energie electrică de pe OPCOM. Astfel, în această primăvară, ANIF a cumpărat energie cu 160-170 MWh, în timp ce anul trecut a achiziţionat energie la un preţ de 235-240 de lei pe MWh”, a declarat Ministrul Daniel Constantin la Tulcea.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.