Iohannis Președintele României

Miercuri, 4 Decembrie, va suna alarma pentru dezastre. Populația este rugată să nu intre în panică. Se activează Planul Roșu de Intervenție.

0 Shares

“Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panica ar putea conduce la accidente grave, nedorite”.

Foto-cutremurEste vorba despre un exercițiu de verificarea sistemului de alarmare la dezastre ce se va desfășura în municipiul Tulcea începând cu ora 13,00 p.m. Un exercițiu tactic de cooperare cu forțe și mijloace în teren organizat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pe linia realizării managementului unor situații speciale produse de un seism. Exercițiul se va desfășura pe faleza Dunării.

Începând cu orele 9,00 a.m. se va verifica funcționarea sistemului de alarmare a populației și se va activa Planul Roşu de Intervenție.

Având în vedere gravitatea situației simulate, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta recomandă cetățenilor să urmeze o serie de reguli de comportare rațională în timpul producerii seismului.

„Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral capul

Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

Nu alergați în stradă.

Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.

Acordați prim ajutor persoanelor rănite.

În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți căuta să alarmați prin diferite metode vecinii cât și echipele de salvare—intervenție de prezența dumneavoastră”.

Acesta nu este decât un exercițiu menit să ne pregătească din punct de vedere mental pentru un potențial cutremur, mare, având în vedere regulile pe care suntem rugați să le urmăm și desfășurarea de forțe. Din experiența personală pot să vă spun că în situația în care dezastrul chiar se produce oamenii uită de reguli. Vă spun asta pentru că înainte de anul 2000 am participat la un amplu exercitiu de pregătire a populației la Sulina, în Delta Dunării, un exercițiu ce simula creșterea nivelului apelor Dunării peste limita de inundare a localităților. A fost o desfășurare de foțe impresionantă începând cu armata, poliția, pompierii, cadrele medicale, transportul naval, serviciul de Ambulanță și Crucea Roșie. Exercițiul a fost extrem de reușit- s-au împărțit diplome și medalii. Apoi chiar s-a întâmplat. Au urmat trei ani la rând inundații iar oamenii și-au pierdut casele, animalele și cam tot ce-au agonisit într-o viață de muncă. A fost îngrozitor. Realitatea este cu mult mai dramatică decât simularea ei. Dar este bine să știm ce ne așteaptă.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.