Conecteaza-te pe Twitter

Luna plantării arborilor 2015

0 Shares

În perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an, silvicultorii organizează – cu participarea consiliilor județene, a prefecturilor, a primăriilor, a inspectoratelor școlare teritoriale, a instituțiilor confesionale, a unităților militare, precum și a altor instituții cu caracter public – Luna plantării arborilor, astfel cum este stipulat în legea fundamentală a domeniului forestier Legea 46/2008 – Codul Silvic.

Ancorat în Programul cadrul elaborat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Tulcea a organizat și desfășurat în această perioadă o serie de activității cu prilejul Lunii plantării arborilor. Cel mai important eveniment s-a desfășurat în data de 3 aprilie, în cadrul Ocolului Silvic Rusca, unitatea de producție XIII Dobrogea, unitatea amenajistică 1A, teren situat limitrof intravilanului municipiului Tulcea, în imediata apropiere a intersecției dintre strada Viticulturii și strada Mahmudiei, unde a avut loc o acțiune de plantare pe suprafața aproximativă de 0,80 ha. În prealabil, personalul silvic al Ocolului Silvic Rusca a realizat ecologizarea acestui teren și lucrările de pregătire a solului (arătură, discuire). De asemenea, în preziua lucrărilor de plantare s-a pichetat suprafața și au fost aprovizionați puieții necesari plantării de la pepiniera silvică Cocoș de la Ocolul Silvic Niculițel.

La acțiune au participat circa 80 de persoane, de la angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta”, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranță Alimentară precum și elevi și cadre didactice de la Colegiul „Brad Segal” din Tulcea. În aceeași locație, sâmbătă 4 aprilie au participat la plantare și un număr de 15 persoane angajați ai companiei Vard Electro. Asistența tehnică și îndrumarea de specialitate a fost asigurată de către personalul tehnic, ingineri și tehnicieni, angajați ai Direcției Silvice Tulcea și Ocolului Silvic Rusca.

S-au plantat puieți din speciile stejar brumăriu, cireș păsăresc, vișin turcesc, mojdrean ș.a., specii autohtone, specifice bioregiunii Dobrogii de Nord, în număr total de 4.000 bucăți.

Acțiunea de plantare s-a desfășurat în condiții bune, în ciuda unor scurte averse de ploaie care însă nu au reușit să scadă din entuziasmul celor care, venind să planteze un puiet, au dorit poate să răspundă îndemnului triadic străbun să ridici o casă, să sădești un pom și să faci un copil.

Pe lângă aceste acțiuni, în intervalul dedicat lunii pădurii, Direcția Silvică Tulcea a mai organizat și alte activități în județ, pe seama unor parteneriate la nivel local cu școlile gimnaziale, la Ocoalele Silvice Cerna și Ciucurova.

Scopul acțiunilor de plantare este de popularizare a importanței pădurilor și a rolului pe care acestea îl joacă pentru mediul înconjurător, de conștientizare a publicului față de avantajele ecologice (protecția solului și apelor, stocarea dioxidului de carbon, purificarea aerului, atenuarea exceselor climatice), economice (lemn pentru variate utilizări industriale și gospodărești, pentru încălzirea locuințelor) și sociale (îmbunătățirea peisajului, mediu de recreere, locuri de muncă, etc.) pe care pădurile le aduc.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.