Conecteaza-te pe Twitter

Kirklareli, Turcia și județul Tulcea, două provincii istorice la Marea Neagră – propunere de înfrățire și colaborare

0 Shares

foto01O delegație formată din oameni de afaceri și oficiali ai Administrației Provinciei Kirklareli (Turcia) a ajuns astăzi (11 decembrie) în Nordul Dobrogei, la Tulcea, cu propunerea semnării unui accord de înfrățire între cele două provincii istorice din România și Turcia. În cadrul întâlnirii, oaspeții au prezentat coordonatele geografice, oportunitățile de afaceri și potențialul uriaș de colaborare în domenii precum învățământul, cultura sau turismul.

Oficialitățile tulcene s-au declarat deosebit de interesate de cooperarea între cele două provincii după încheierea documentelor de înfrățire ce urmează să parcurgă cele câteva etape stipulate de legislația celor două state.

“Sunt impresionat de felul în care delegații din Kirklareli își prezintă zona pe care o reprezintă și de dorința lor de colaborare, de dezvoltarea unor relații socio-economice sau culturale cu județul Tulcea. Personal, pot spune că-i cunosc pe mebrii comunității turce din orașul Babadag, acolo unde locuiesc de mai bine de 30 de ani, îi respect și îi admir pentru felul în care reușesc să-și păstreze tradițiile și obiceiurile moștenite, generații după generații. Este o onoare pentru noi să ne gândim la o colaborare benefică atât pentru noi cât și pentru ei. A fost o bucurie reală pentru mine să-i cunosc pe înalții oficiali ai Provinciei Kirklareli din Turcia și am toată admirația pentru felul în care înțeleg ei să caute oportunități de dezvoltare și colaborare în afara granițelor. Am convingerea că vom colabora pentru binele cetățenilor celor două provincii”a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

La rândul sau, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a reiterat faptul că în orașul de la porțile deltei viețuiesc în pace și în bună înțelegere, de veacuri, 14 comunități etnice. „ Trăim aici de veacuri împreună fără nici un fel de pricină cum ar spune cronicarul. Am găsit, în toate timpurile, cele mai înțelepte soluții pentru necazurile multe și mari care ne-au provocat. Muncim și ne bucurăm împreună și cred că este de bun augur o cooperare culturală, socio- economică între cele două provincii, între cele două orașe, Tulcea și Kirklareli din cele două state prietene, România și Turcia”.

Kirklareli este o provincie din nord-vestul Turciei, situată pe coasta apuseană a Mării Negre. Bizantinii numeau locul în care se află astăzi orașul Kirklareli Saranta Ekklisiès (Σαράντα Εκκλησιές) adică “locul celor patruzeci de biserici”. În secolul al 14-lea acest lucru a fost tradus în limba turcă și a devenit Kirk Kilise iar începând cu data de 20 decembrie 1924 orașul a primit numele de Kirklareli,” locul de patruzeci de ani “ în memoria celor 40 de soldați trimiși de Murad I să-l cucerească în 1363 de la bizantini. Cercetările arheologice din zonă au demonstrat faptul că ar fi vorba despre una dintre primele așezări organizate  pe continentul European, cu artefacte din paleolitic și neolitic.

În centrul orașului poate fi vizitat un centru religios numit Hızır Bey Külliye, construit în plan pătrat de Köse Mihalzade Hızır Bey în anul 1383. Se mai văd și astăzi ruinele bazarului și ale băii turcești tradiționale din imediata vecinătate. Deasemenea, este renumită și foarte vizitată de turiști Peștera Dupnisa despre care se spune că s-ar fi format în urmă cu cca. patru milioane de ani . Legenda spune că aici s-ar fi organizat ritualurile dionisiace. De-a lungul coastei Mării Negre, pe o lungime de peste 60 de kilometric se întinde una dintre cele mai curate plaje cu două rezervații naturale : Saka Gölü în nord și Kasatura Körfezi în sud. Zonele de nord și de est ale provinciei sunt dominate de păduri seculare.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.