CMF: 41190008 ; Comandat de Partidul Social Democrat - PSD

Jaful secolului: Radu Dogaru a declarat că cinci dintre tablourile furate sunt la un ucrainean și că nu au fost arse. Dogaru este din Carcaliu iar Bitu și Darie din Măcin.

Radu Dogaru a recunoscut marţi în fața judecătorului, că este unul dintre autorii furtului tablourilor de la Muzeul Kunsthal, că a vrut să negocieze cu autorităţile olandeze, dar a fost refuzat şi că cinci dintre tablouri sunt la un prieten al său, ucraineanul Vladimir, boxer profesionist . De la muzeul din Rotterdam au fost furate în urmă cu un an tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „WaterlooBridge” şi „Charing CrossBridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Tablouri-furate-Rotterdam

Măcineanul Dogaru a arătat în fața instanței de judecată a sectorului 3 din capitală toate etapele parcurse pentru ceea ce a fost numit” furtul secolului” lăsând să se înțeleagă că terțe persoane ar fi plătit pentru acest furt. Cu alte cuvinte – furtul ar fi fost comandat. Dogaru nu a oferit detalii explicite invocând mai multe motive, printre care siguranţa personală şi faptul că ședința este publică.

Întrebat cum putea să predea cele cinci tablouri în condiţiile în care el era în arest, Dogaru a spus că mama sa a oferit picturile unui cunoscut al său, Vladimir Vladimirenko. Dogaru a precizat că Vladimirenko este un bun prieten, care ar locui în prezent la Amsterdam, dar căruia îi cunoaşte doar adresa din Londra.

Dogaru a mai arătat că nu a dorit colaborarea cu autorităţile judiciare române pentru că i-au arestat mama. El a susţinut că i-a trimis o scrisoare ambasadorului Olandei, căruia i-a solicitat să accepte ca autorităţile olandeze să îl ajute în returnarea unora dintre tablourile furate, dar că nu a primit niciun răspuns de la acesta.

„Paza la muzeu era ca şi inexistentă. Uşa era închisă, nu blocată, am intrat, practic, cu un patent. (…) Mama mea a înapoiat tablourile unei persoane pe care nu o cunoaşte. O cunosc eu. Se numeşte Vladimir Vladimirenko, un cetăţean ucrainean. Locuieşte în Amsterdam, dar îi ştiu doar adresa din Londra. (…) După furt am rămas în zonă o vreme pentru a vedea reacţia poliţiei. (….) Am avut o discuţie cu un procuror olandez şi am spus că dau tablourile, cinci dintre ele, dar ei au refuzat spunând că această ofertă nu o pot admite decât dacă sunt înapoiate toate cele şapte tablouri. I-am scris şi ambasadorului olandez, spunându-i că vreau să colaborez şi să ajut la găsirea tablourilor. Aveam posibilitatea efectivă de restituire a unor tablouri la momentul când am discutat cu olandezii. S-a spus că mama mea va fi pusă în libertate dacă dau picturile„, a arătat Dogaru în declarația susținută ieri (21 octombrie a.c.) în faţa judecătorului.

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au spus că recunosc toate faptele pentru care au fost trimişi în judecată de procurori şi vor să fie judecaţi în baza acestora, cu aplicarea prevederilor articolului 320 indice 1 din Codul penal.

Avocatul Cătălin Dancu a declarat pentru MEDIAFAX că după termenul de marţi din dosarul privind furtul tablourilor va lua legătura cu avocaţi olandezi pentru a introduce pe rolul unei instanţe o acţiune prin care să se dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă în ceea ce priveşte securizarea perimetrului muzeului şi mai ales a operelor de artă expuse în el.

Dancu a spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul.

Avocatul a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.

La termenul din 10 septembrie, Cătălin Dancu afirma că cinci dintre tablourile furate au fost predate de Olga Dogaru unui bărbat. Dancu preciza că tablourile ar fi ajuns, imediat după arestarea lui Radu Dogaru, la o persoană „trimisă” de acesta, care nu şi-a declinat identitatea în faţa Olgăi Dogaru. În opinia sa, cinci dintre tablourile furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam ar putea fi în Republica Moldova iar celelalte două s-ar fi pierdut în Belgia.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „WaterlooBridge” şi „Charing CrossBridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Conform rechizitoriului DIICOT, tinerii implicați în jaful secolului sunt cercetați și în numeroase alte dosare aflate pe rol la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin pentru distrugere, violare de domociliu, proxenetism, ultraj, sau trafic de persoane.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.