Click pentru a te abona

ISU Tulcea: Raed Arafat prezent la operaționalizarea noilor mijloace de intervenție navală rapidă

0 Shares

Dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au participat astăzi la Tulcea, alături de Prefectul Marin Bădiță,  Președintele Consiliului , Teodorescu Horia, alte instituții publice locale la actiunea de operaționalizare a tehnicii de intervenție rapidă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta“ Tulcea.

isu03

Operaţionalizarea s – a făcut pentru şalupa fluvială tip Rescue Eagle1, destinată acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat (SMURD) în zona Deltei Dunării, ambarcaţiune primită cu titlu gratuit în luna martie, din partea „Fundaţiei pentru SMURD“, precum şi pentru şase ambarcaţiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcaţiune de intervenţie şi salvare pentru scafandri – SAR, trei ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi – RIB, două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor), ce au intrat în dotarea ISU Tulcea tot în luna martie 2016.

„Județul nostru are coordonate geografice deosebite, iar aici mă refer la Delta Dunării, zonă în care, în bună parte, accesul se face numai pe apă. Acesta este motivul pentru care investițiile în mijloacele navale de transport rapid dotate cu echipamente specifice sunt esențiale pentru salvarea de vieți omenești. Repet, un element important care ar trebui să stea în atenția tuturor factorilor de decizie în fiecare moment este chiar faptul că județul Tulcea are niște particularitpți geografice cu totul și cu totul speciale: o suprafață foarte mare, 8.499 kilometri pătraţi, fiind considerat al patrulea in topul județelor mari din România și este înconjurat pe trei părţi de ape (Marea Neagră la est şi Dunărea la nord şi vest). Aș mai adăuga un lucru deosebit de important în actualul context geopolitic, și anume faptul că suntem la granița de răsărit a Uniunii Europene “,  a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

isu02

Ministrul secretar de stat Raed Arafat a insistat asupra importanței pe care o acordă acestei zone speciale a României, județul Tulcea cu Delta Dunării, și, în acest context, a adus în discuție și una dintre investițiile importante realizate pentru intervenția în caz de urgență –  un elicopter medical, aproximând că, acum, se va putea interveni rapid și eficient în toate situațiile speciale.

Flotila de intervenție rapidă a pompierilor militari tulceni a fost completată cu noi mijloace de intervenție, respectiv cu o autospecială pentru transport scafandri cu echipamente specifice pentru intervenții, aceasta dispunând și de două remorci peridoc pentru transportul ambarcațiunilor pneumatice, șase ambarcațiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcațiune de intervenție și salvare pentru scafandri — SAR, 3 ambarcațiuni de intervenție și salvare cu chilă rigidă și borduri moi — RIB, două ambarcațiuni de salvare din aluminiu cu motor), o motopompă remorcabilă de mare capacitate, cinci motopompe transportabile, o instalație de potabilizare a apei, două aparate cu termoviziune și diverse echipamente necesare pompierilor pe timpul desfășurării acțiunilor de intervenție (hamuri cu veste de salvare integrată, căngi telescopice din aluminiu, proiectoare de suprafață, saule și balize cu dispozitiv luminos).

Mijloacele de intervenție menționate au fost achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în cadrul Proiectului ‘Răspunsul eficient salvează vieți’ (Efficient Response Saves Lives)—SMIS-CSNR code 59855′, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007—2013, Axa prioritară 5—,,Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc’. Domeniul major de intervenție ,,Protecție împotriva inundațiilor’.

Proiectul, ce are ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de salvare a vieții și a gradului de protecție a populației, prin eficientizarea capacității de răspuns în cazul apariției unei situații de urgență, vizează limitarea și înlăturarea efectelor care pot să apară într-o situație de urgență, asigurarea eficienței intervențiilor în zone greu accesibile dar și modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în mediul acvatic.

După prezentarea ambarcațiunilor și după un exercițiu demonstrativ, oficialii au plecat spre Crișan, acolo unde, de acum încolo, va exista în permanență o șalupă de intervenție rapidă, cu ajutorul căreia va fi scurtat semnificativ timpul necesar pentru asigurarea asistenței medicale de urgență.

isu04

„Astăzi o să dăm drumul la Crișan la o șalupă de intervenție rapidă, medicală, dar și cu capacitate de stângere care a fost achiziționată din fonduri de 2 % și suplimentar din fondul care s-a obținut dintr-un teledon,  deci este o șalupă care intră în serviciul dumneavoatră și care, sunt convins că unii dintre dumneavoatră au participat la achiziționarea șalupei prin redirecționarea celor 2% . Ce dorim este să nu le folosim niciodată, să le avem dar să nu fie nevoie de ele. Referitor la județul Tulcea pot să spun că astăzi am avut o discuție în cursul dimineții cu mai mulți colegi de la UPU, de la Spitalul de Urgență Tulcea,  de la Ambulanță, colegii de la ISU împreună cu domnul inspector general, și au fost ridicate unele probleme pe care o să le rezolvăm cât mai rapid, inclusiv în colaborare cu Consiliul Județean, pentru a întări aspectele de asistență medicală de urgență și medicină de urgență  din județ. Nu pot decât să vă felicit, să vă transmit din partea domnului Ministru Petre Tobă felșicitări pentru ce ați realizat aici , pentru începerea activității la punctul din Crișan și, încă o dată, multă sănătate și să nu aveți nevoie de aceste echipamente pentru intervenții”, a declarat Raed Arafat în cadrul evenimentului.  

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.