Conecteaza-te pe Twitter

Istorie și recunoștință veșnică

1 Shares

Simeon-Moruzov-05Publicist, monograf, traducător, preotul Simeon N. Moruzov a fost un om de mare probitate morală, un exemplu pentru enoriașii pe care i-a păstorit de-a lungul vieții și pentru generațiile de copii cărora le-a deslușit slova și le-a dezvăluit bogăția cunoașterii. A viețuit peste douăzeci de ani în localitatea Zebil, și-a ajutat semenii și a lăsat un adevărat patrimoniu civic comunității. Școala care-i poartă numele are scris în Hrisovul de la temelie  „…Și ne-am gândit a-i da acest nume, fiindcă părintele Simeon Moruzov, prin viața ce-a dus în satul nostru, s’a facut întru totul vrednic de aceasta. El fost-a și învățător pe lângă preot, iar în amândouă aceste slujbe, apostol a fost.
Mai intâi, el fost-a cu drag pentru sat și pentru copii cărora le dădea învățătura de carte. Duhovnic bun și înțelegător, Simeon Moruzov a fost ca și un părinte al Satului nostru,în care s’a statornicit.
El ne-a întărit sufletele și ne-a ridicat inimile, îndreptar fiind vieții noastre prin pilda traiului lui crestinesc.
Ne-a ocrotit cu sfatul, – iar în zilele grele ale războiului, scut întru apărarea noastră s’a făcut primind asupriri și loviri, ca un vrednic ostaș al șarei și al Domnului Hristos.
Dar părintele Moruzov a fost și un cărturar, cunoscut în țara întreagă.[…]
Am crezut de cuviință ca pentru toate acestea se cade să-i mulțumim, punându-i numele pe tâmpla acestui lăcaș de învățătură, ca pilda sa fie și pe mai departe, – rod aducând, chiar când omul care l-a purtat nu se mai află între noi.”

Simeon-Moruzov-03Pentru el, pentru Simeon, pentru familia sa și pentru oamenii din Zebil care l-au primit intotdeauna cu iubire și respect, fratele său, Mihail Morozov, cel supranumit Marele Anonim, întemeietorul și șeful Serviciului Secret de Informații al Armatei Române (1924-1940), a lăsat o adevărată operă civică “măreață, inegalabilă și profund utilitară”- cele cinci clădiri monumentale din centrul localității care slujesc în continuare interesele cetățenilor.

Preotul Simeon N. Moruzov și familia sa își doarme somnul de veci chiar în cimitirul satului, acolo unde, localnicii și preoții zilelor noastre au grijă să-i pomenească în fiecare an de Paștele Blajinilor . Și să le mulțumească pentru opera lor de caritate, pentru darurile făcute localității dar și pentru paginile scrise cu migală pentru  oamenii de atunci. Și pentru cei de acum. Oamenii din Zebil sunt convinși că niciodată, dar niciodată (!) nimeni nu va mai face ceva similar pentru ei și pentru urmașii lor. Drept pentru care recunoștința lor rămâne veșnică.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Un Raspuns la Istorie și recunoștință veșnică

  1. VPN 14 mai 2013 at 11:02

    Intradevar strabatand centrul localitati Zebil ,e imposibil sa nu observi ,cladirile monumentale ,mari de piatra ,care parca vorbesc despre o alta lume .Cu rusine recunosc ,ca nu cunosteam istoricul acestor edifici ,si nimic despre cel care le construise .Pacat ca zibileni nu au un muzeu in care sa prezinte detalii despre viata si cultura lui Simeon Muruzov .Colindand prin jurul Babadagului ,nu intalnesti in nici-alt sat sau comuna ,chiar in Babadag ,cladiri atat de rafiinate ,utile si durabile ca cele din Zebil ,si nu cred ca gresesc ,afirmand ca insusi populatia zibileana e diversa fata de populatiile din satele si comunele invecinate ,un aspect care iese in evidenta e respectul ,acordat de copii pana la batrani ,persoanei intalnita ,indiferent ca nu esti din partea locului ,primesti binete .Despre harnicia zibilenilor ,doar invidia te poate opri sa vorbesti Se pare ca invataturile si constructiile ,dar mai mult spiritul celui care a iubit oameni si locul,dainuie si azi ,ocrotindui si mentinandule moralul ridicat in lupta cu problemele timpurilor .Din pacate ,zibileni ,nu au putut ridica satul lor ,la inaltimea standardelor dupa puterea lor de munca ,inpedicati fiind si de faptul ca apartin comunei Sarichioi ,dupa impartirea teritoriala de tip comunism ,Cred ca e timpul ,ca satele ,Zebil ,Enisala ,Satul-Nou ,Visterna sa treaca sub administrarea ll Babadagului ,si impreuna primariile sa administreze lacul Babadag ,creind locuri de munca ,atat in domeniul piscicol cat si de agrement sportiv .Zebilu e locul unde poti sa-ti faci prieteni de incredere ,si unde ai ce invata ,din blandete ,respect ,modestie ,si chiar bune preparate de peste ,alaturi de un vin de Zebil .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.