Conecteaza-te pe Twitter

IOSIF COLCER – Ultimul interviu. Mărturisiri inedite înainte de Marea Tăcere. (fragmente)

0 Shares

Orfan de tată de la vârsta de 9 ani şi fără posibilităţi materiale din partea mamei, a trăit viaţa de copil de trupă, timp de 5 ani (1943-1948). Primele două clase primare le-a făcut la Ulieş, pe celelelte două la Craiova. Datorită unor ofiţeri inimoşi de la Centrul Teritorial Tg. Mureş a putut urma cursurile secundare la Liceul ״Alexandru Papiu Ilarian˝. După reforma învăţământului din 1948 şi-a continuat studiile bazându-se exclusiv pe bursa care-i asigura locul în internat şi masa la cantină. În clasele a IX-a – a XII-a a avut prilejul să înveţe cu dascăli mureşeni de o înaltă ţinută intelectuală şi morală:Teodor Jofmir,directorul liceului, Maria Cuniţchi, profesoară de chimie şi diriginte, Alexandru Nedelcu, profesor de limba şi literaturăromână, Ioan Lupşa – mentorul său în ale istoriei.

La îndemnul profesorilor şi colegilor săi, să urmeze studii universitare, a reuşit pe locul întâi la examenul de admitere la Facultatea de Istorie a Universităţii ״Victor Babeş˝ din Cluj. În principala vatră de cultură a Ardealului   i-a avut ca profesori pe academicienii Constantin Daicoviciu, David Prodan, Ştefan Pascu şi profesorii Mihail Macrea, Nicolae Lascu, Camil Mureşan. Cu note maxime la absolvirea facultăţii, în 1956 (din Comisia Examenului de Stat făcea parte şi filozoful D.D. Roşca), a fost singurul selectat pentru cariera de cercetător ştiinţific.

Publică sute de articole, pe teme istorice, în presa locală din Cluj, Bucureşti,Tg. Mureş, Tulcea.

Este coautor al următoa-relor lucrări:

– ״Răscoalele ţărăneşti din 1907 în Oltenia˝, Craiova, 1957;

– ״Dobrogea. Album  istoric˝, (coordinator acad. Emil Condurache);

– ״File din Istoria Dobrogei˝, Ex-Ponto, Constanţa, 1998, în colaborare cu Viorel Măgureanu, pentru care primeşte Diploma de Onoare a Ministerului Educaţiei şi Învăţământului şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea.

A mai publicat:

״Timpul destăinuirii˝,(proză şi versuri), Ed. Harvia, Tulcea, 2001;

״Unirea Dobrogei cu România (1878)˝, Ed. Harvia, Tulcea, 2003;

״Poezii˝, Ed. Harvia, Tulcea, 2007;

– ״Amintiri˝, Ed. Harvia, Tulcea, 2009

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

2 Raspunsuri la IOSIF COLCER – Ultimul interviu. Mărturisiri inedite înainte de Marea Tăcere. (fragmente)

  1. Silvan Gavenea 19 aprilie 2014 at 22:19

    In ora tristetii, recunostinta mea catre cel care m-a facut sa iubesc istoria si a fost un dascal de exceptie in scoala generala.

    Răspunde
  2. Mirela Soare (Gavenea) 7 iunie 2015 at 0:29

    Un profesor cu adevarat deosebit, bland, intelegator si inteligent. Imi pare rau ca nu am stiut sa il pretuim mai mult atat timp cat ne-a fost professor. Ii vom pastra vesnic o amintire duioasa!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.