Conecteaza-te pe Twitter

Iniţiativele externe ale României în plan regional: Formatul Bucureşti (B9) şi Iniţiativa celor Trei Mări.

0 Shares

untitled-3România se poziţionează din ce în ce mai mult ca lider regional, ca un punct de stabilitate şi predictibilitatea în flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, dar şi ca un promotor al unor iniţiative economice regionale.

De aceea, astăzi, mi-am propus să vorbesc depre două iniţiative regionale, de mare importanţă, în care România este un pilon important, respectiv Formatul Bucureşti (B9) şi Iniţiativa celor Trei Mări.

Am decis să le prezint împreună deoarece cele două iniţiative sunt complementare şi contribuie la sporirea vizibilităţii şi vocii statelor care participă la acestea.

Formatul B9, care reprezintă o platformă de dialog şi cooperare regională în materie de securitate a ţărilor de pe flancul estic al NATO, a fost o iniţiativă comună a României şi Poloniei promovată în cadrul summit-ului statelor central şi est europene, din noiembrie 2015, de la Bucureşti. Acest format are drept scop întărirea rezilienţei statelor asociate împotriva ameninţărilor de securitate din zona flancului estic.

Statele asociate acestui format sunt: România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Lituania, Estonia, Letonia şi Bulgaria.

Dacă acest format are o dimensiune mai degrabă politico-militară, Iniţiativa celor Trei Mări are o dimensiune politico-economică. Numele iniţiativei provine din poziţionarea geografică a statelor care sunt asociate acesteia, prin faptul că au ieşire la Marea Baltică, la Marea Neagră şi la Marea Adriatică.

Acest format are în vedere diversificarea formelor de cooperare economică, identificarea unor surse alternative pentru asigurarea independenţei energetice, interconectarea infrastructurilor de transport şi comunicaţii.

Pe lângă statele care fac parte din Formatul B9, se alătură acestei iniţiative şi state precum: Asutria, Croaţia şi Slovenia.

Dezvoltarea acestor iniţiative oferă României posibilitatea să devină un lider regional în materie de securitate şi să promoveze proiecte economice cu impact asupra bunăstării cetăţenilor români. În acest sens, putem da exemplul gazeoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), un proiect ce va consolida independența energetică a României și care va asigura transportul gazelor naturale din Marea Neagră către țările partenere în acest proiect. Chiar dacă Ungaria nu va mai participa la acest proiect, există disponibilitatea unor state precum Slovacia sau Croația de a prelua partea de proiect ce ar fi revenit Ungariei.

De asemenea, iniţiativele facilitează cooperarea pentru susţinerea unor interese de politică externă comune sau acordarea de susţinerea reciprocă candidaturilor statelor asociate la diferite organisme internaţionale interguvernamentale, cum este și candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.