Conecteaza-te pe Twitter

Încep lucrările la Bursa de pește de la Tulcea, un proiect controversat de-a lungul timpului

0 Shares

În urma licitației, lucrarea a fost adjudecată iar contractul, în valoare de 17.888.504,05 lei, a fost semnat de o asociere între SC Fil Construct SRL, SC Concept Structure SRL, SC Moa Boats SRL, SC Naval Total Management SRL). In luna decembrie a.c. urmează licitația pentru achiziționarea unui sistem informatic specific, în valoare de 3,7 milioane de lei. Piaţa de pește va concentra oferta de produse pescăreşti provenite din zona Deltei Dunării şi a Mării Negre, prin 14 puncte de colectare. Asociaţiile de pescari şi pescarii profesionişti din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor avea obligaţia de a transporta acolo peştele capturat.
Bursa-de-peste-02
Proiectul în valoare de 17.888.504,05 de lei (finanţare asigurată din fonduri nerambursabile alocate prin Fondul European pentru Pescuit şi de la buget) vizează construirea corpului principal pe un teren de peste 1800 de metri pătrați pus la dispoziție de administrația publică tulceană, amenajarea unui ponton de acostare pentru navele care transportă peștele.Deasemenea, la Chilia Veche va fi construit şi un punct de colectare cu o suprafață de 370 de metri pătraţi care urmează să funcționeze ca o clădire – anexă a bursei şi care va avea la rândul ei un ponton de acostare a navelor utilizate pentru transportul peştelui. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone (pentru transportul peştelui). ). Peştele va fi adus de către pescar la punctul de colectare cel mai apropiat, cu mijloacele proprii de transport. În punctele de colectare, peştele va fi sortat, cântărit şi înregistrat, apoi condiţionat cu gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de peşte (Tulcea). Vor fi stabilite traseele de colectare şi circulaţie a peştelui – de la punctele de colectare la sediul Bursei din Tulcea, pe rute economicoase, având în vedere locaţiile punctelor de colectare.

“Acum activitatea de colectare a peștelui se derulează prin punctele de debarcare sau de colectare, făcând astfel imposibilă monitorizarea reală a cantităților pescuite, cât și stabilirea prețului real pe specie. Aceste investiții despre care discutăm astăzi vor aduce beneficii reale pentru pescarii din Delta Dunării și pentru familiile acestora. Este un proiect ambițios și nu pot decât să îi felicit pe cei care au adus proiectul iată, până la această importantă fază de execuție” a declarat preşedintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Bursa de peşte din Tulcea va fi dotată cu un sistem IT în valoare de 3,7 milioane de lei. Prin acest sistem va fi vândută producţia piscicolă din Delta Dunării. Pentru această achiziţie, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va organiza în luna decembrie o licitaţie. Contractul are o valoare de 3,73 milioane de lei, inclusiv tva. Finanţarea contractului va fi asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit, parte a Fondului European pentru Pescuit iar sistemul informatic va asigura activităţile de achiziţie de peşte de la cherhanale, gestiunea logistică a mijloacelor de transport al peștelui, acțiunile specifice licitației în piața de pește, livrarea, gestiunea furnizorilor şi a clienţilor, gestiunea stocurilor, gestiunea plăţilor și a încasărilor.

Reamintim faptul că bugetul investiției era estimat în urmă cu cca. trei ani de fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon,  la circa 18 milioane de euro, iar Stephanos Samaras şeful Unităţii Asistenţă Structurală din cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit a Comisiei Europene, a criticat public proiectul de la Tulcea: „Să fim atenţi la mărimea proiectului, astfel dacă valoarea proiectului este de 14-18 milioane euro, aceasta este supradimensionată. În alte ţări media pentru o casă de licitaţie este între 3-5 milioane de euro“ a spus reprezentantul Comisiei Europene. Acesta a dat ca exemplu edificator Malta, unde cu 3,1 milioane de euro a fost construită o bursă pentru 400 de bărci, din care 100 sunt pescadoare.

La acest moment, în România există circa 1.500 de pescari autorizați în Delta Dunării, 1.000 la Marea Neagră și aproximativ 800 pe Dunăre.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

2 Raspunsuri la Încep lucrările la Bursa de pește de la Tulcea, un proiect controversat de-a lungul timpului

  1. dorica mariana 22 octombrie 2014 at 12:28

    Poate asa va disparea mafia pestelui din lacurile Babadagului si nu numai ….vom vedea

    Răspunde
  2. clica infinita 22 octombrie 2014 at 20:49

    alta magarie in stil mafiot tipic romanesc.au mai fost construite si fabrici de peste la jurilovca,tulcea etc ……hai sa punem un pariu pe 1 leu ca bursa va functiona nu mai mult de 4 ani??????ce ziceti???cine st a la pariu???????????????

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.