Conecteaza-te pe Twitter

Încep lucrările la Aeroport. Urmează drumul – expres și podul de la Măcin

0 Shares

Aflat intr-o vizită de lucru la Tulcea, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a asigurat autoritățile publice  și locuitorii județului Tulcea că până la sfârșitul anului urmează să demareze procedurile premergătoare demarării unor proiecte importante pentru dezvoltarea economică a județului, proiecte dintre care nu lipsesc drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila, podul de la Măcin și modernizarea aeroportului tulcean și a porturilor Tulcea, Isaccea, Mahmudia. La reuniunea, cu caracter tehnic, au mai participat  reprezentanţi ai instituţiilor şi structurilor interesate de accesarea şi absorbţia fondurilor europene din judeţul Tulcea. Astfel, pe lângă prefectul judeţului,  Marin Bădiţă, şi guvernatorul RBDD, Lucian Simion, la reuniunea tehnică au fost prezenţi delegaţi ai Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară  ITI Delta Dunării, Regiei Autonome Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă Tulcea precum şi primari din orașele și comunele judeţului.

nica01

„Mă aflu la Tulcea pentru o întâlnire mai puţin politică, aplicată pe absorbţia de fonduri europene în perioada 2007-2013 şi 2014-2020. În ceea ce priveşte judeţul Tulcea, dacă ne referim la perioada 2007-2013, perioadă pentru care ne dorim accelerarea absorbţiei fondurilor europene,  suntem la un procent de aproximativ 55%, dacă ne referim la absorbţie, şi 58,3%, dacă vorbim despre sumele pe care le-am plătit către beneficiari. Deşi avem anumite întreruperi de plată pe anumite programe, care vor fi soluţionate până la data de 1 septembrie, avem, totuşi, practic, acest grad de absorbţie de 58,3%, cu o estimare până la sfârşitul anului de 70% şi ne dorim să ajungem până la 80%”, a declarat ministrul Fondurilor Europene în cadrul conferinţei de presă organizate ulterior întâlnirii de lucru.

Ministrul Marius Nica a ținut să aducă veşti bune pentru judeţul nostru, anunţând că „tocmai pentru a oferi posibilitatea accesării unei sume cât mai mari din alocarea financiară, săptămâna viitoare va fi publicat ghidul solicitantului în ceea ce priveşte infrastructura de transport. Ştiu că este o solicitare şi o aşteptare din partea acestui judeţ pentru Aeroportul Tulcea. Îi aştept să depună proiectul, care am înţeles că este deja întocmit şi îndosariat, acesta urmând să fie evaluat în regim de urgenţă pentru a oferi posibilitatea beneficiarului şi constructorului de a se încadra în termenul limită fixat la 1 decembrie 2015 pentru finanţarea acestui proiect”.

Reprezentantul al Ministerului Fondurilor Europene a mai adus în discuţie stadiul cererilor de finanţare, aflate de mult timp în evaluare, ce au ca obiect reabilitarea şi modernizarea portului Sulina  precum şi dezvoltarea porturilor Isaccea şi Tulcea, pentru a căror soluţionare domnia sa a dat asigurări că se va da un răspuns în maximum 30 de zile.

Au mai fost luate în discuţie şi alte iniţiative importante demarate la nivelul judeţului nostru, cum ar fi cele întreprinse în cadrul activităţii ADI ITI Delta Dunării, organism care, în prezent, are un nou preşedinte, în persoana Gabrielei Marinov, expert în  implementarea fondurilor europene.

Referitor la stadiul implementării proiectelor la nivelul judeţului Tulcea, cu referire directă la cele cuprinse în Master Planul General de Transport, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a ţinut să puncteze că „lucrurile încep să se deruleze în judeţul nostru. Ca să fac o glumă, noi suntem mai pregătiţi decât ministerul, în sensul că am dat deja drumul SF-urilor. Vorbim de CNADNR, cu care am avut discuţii multiple şi care a dat drumul la SF-urile pentru drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila şi pod, şi APDM pentru portul Tulcea. În acest moment, suntem cu un pas înainte, ceea ce este foarte bine. A fost o gândire strategică, fiind şi poziţia pe care o avem în evoluţie, aşa am simţit-o, în sensul că ştiam că avem şanse şi am mers mai departe cu SF-urile înaintea aprobării. Având SF-urile, putem apoi să purcedem foarte repede la achiziţiile majore care ne interesează  – drum expres, pod, port, aeroport. Cu o analiză foarte bună şi un parcurs normal, lucrurile vor începe să prindă contur în ceea ce înseamnă fondurile europene la Tulcea şi eu am convingerea sută la sută şi sprijinul domnului ministru ca aceste lucruri să se întâmple. Cunoscând determinarea  domniei sale, putem spera ca, de la anul, lucrările majore in judeţul Tulcea să capete viaţă”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.