Conecteaza-te pe Twitter

Încă o clădire de patrimoniu salvată: Biserica Catolică Sfântul Nicolae din Sulina

0 Shares

Biserica Catolică Sfântul Nicolae din Sulina

 

S-au încheiat lucrările  de restaurare la Biserica Catolică Sfântul Nicolae din Sulina. La recepția lucrărilor a participat Ministrul Culturii, Daniel Barbu, Directorul General al Institutului Național al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, oficialități ale administrației publice tulcene și reprezentanţi ai mediului de afaceri.

In anul 2009, Institutul Național al Patrimoniului a alocat peste trei milioane de lei pentru lucrări de consolidare și reparații la Biserica romano catolică „Sf. Nicolae” din Sulina, clădire de patrimoniu în a cărei patrimoniu se află o pictură de Michelangelo Merisi da Caravaggio.
Pe parcursul a patru ani  s-a reuşit refacerea tencuielilor, protejarea pereţilor, refacerea balconului de la casa parohială, dezafectarea clădirilor parazitare, realizarea pardoselilor, treptelor şi a trotuarelor, din dale de piatră, refacerea vitraliilor, precum şi multe alte lucrări de reabilitare.
“Realizarea acestui proiect reprezintă un gest de solidaritate faţă de comunitatea catolică, de promovare si înţelegere a valorilor culturale, componente ale patrimoniului naţional. Construcţia reprezintă un martor al vieţii religioase din Sulina, o capodoperă a arhitecturii ecleziastice. Institutul Naţional al Patrimoniului are, începând cu acest an, o strategie integrată de dezvoltare şi promovare. Prezenţa ministrului culturii este un semn de puternică susţinere şi apreciere pentru INP şi pentru toţi cei implicaţi în promovarea şi conservarea patrimoniului naţional.” a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului. La rândul său, Ministrul Culturii a subliniat importanța orașului Sulina, statutul special pe care ar trebui să-l aibă acest loc încăcat de istorie și de legende și a promis că va face toate demersurile posibile pentru găsirea unor soluții de finanțare a lucrărilor de reabilitare  a clădirilor de patrimoniu din orașul de la Gurile Dunării.

Biserica romano-catolică din Sulina a fost construită pe la 1863 cu efortul financiar al comunității italiene din localitate: navigatori ori negustori dalmațieni și venețieni. Construită din piatră de Malta și cărămidă în stil italian, specific celei de-a doua jumătăţi a secolului IX, biserica oferă o imagine sobră, elegantă și romantică în același timp. Reparațiile capitale din 1931 i-au adus unele modificări lăcașului inițial- turla clopotniței a fost nlocuită de o campanila plată cu trei clopote. Silueta bisericii este discretă și delicată, de tip baslical trinavat, nava centrală fiind acoperită cu o boltă semicilindrică iar lateralele cu tavan plat. Pictura bisericii se remarcă prin cele 14 picturi care simbolizează Calea Crucii – drumul străbătut de Iisus Hristos de la temniţa în care a fost închis şi până în momentul răstignirii Lui, pe muntele Golgota, alături de statueta care îl întruchipează pe Sf. Nicolae. În anul 1864 în curtea bisericii a fost construită o clădire cu etaj cu funcțiunea de casă parohială, și, din anul 1883 a funcționat ca școală catolică.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.