Click pentru a te abona

ICR Paris: Delta Dunării şi « Mica Deltă » a Bucureştiului

0 Shares

*Institutul Cultural Român de la Paris gazduieste expozitia Delta Dunării şi „mica Deltă” a Bucureştiului în cadrul celei de a XIV-a ediţii a Săptămânii culturilor străine de la Paris.

18163_0_1

Expoziţia « Delta Dunării şi ‘mica Deltă’ a Bucureştiului » vă invită să descoperiţi două delte, două paradisuri ale biodiversităţii din România.
Delta Dunării este cea mai vastă şi mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 şi este clasificată ca rezervaţie a biosferei. Acest incredibil regat al apelor găzduieşte peste 300 de specii de păsări, nenumărate specii de peşti, peste 1150 specii de plante.
Expoziţia dezvăluie publicului acest loc paradisiac unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, după o călătorie de 2860 km.
« Mica Deltă » a Bucureştiului este istoria extraordinară a unui paradis natural care s-a format şi s-a impus singur, în mediul urbanizat al Bucureştiului. Este vorba despre Parcul Natural Văcăreşti, această zonă umedă care se întinde pe 190 de hectare, abandonată din 1989 şi cucerită treptat de natura care a transformat-o într-un rezervor al biodiversităţii. Este motivul pentru care acest spaţiu mai este denumit « avanscena » Delta Dunării.

Helmut Ignat este director general al Konica Minolta Romania si fotograf National Geographic Romania si Traveller, pentru care a realizat reportaje despre Delta Dunarii, Masai Mara, Antarctica si Tara de Foc, Venetia… si desigur PNV. A publicat o album fotografic despre DD – Cantecul Lebedei Mute. Lucreaza la proiectul Parcul natural vacaresti din februarie 2011, in calitate de fotograf, documentarist, membru fondator al grupului de initiativa.

Cristian Lascu este cercetator speolog. Printre cele mai importante descoperiri ale sale se afla  Pestera Movile, primul ecosistem subteran din lume independent de energia solara. Este activ in domeniul conservarii naturii, a pesterilor, a faunei salbatice din Carpati. Cu ocazia expeditiei Equipe Cousteau in bazinul inferior al  Dunarii  l-a cunoscut si a colaborat cu Jaques Yves Cousteau. A fost timp de 12 ani redactor sef al revistei National Geographic Romania.

Aşadar, espoziţia ICR Paris din cadrul Săptămânii Culturilor Străine prezintă o paralelă interesantă între două delte ; una reprezintă natura absolută, cea de-a doua fiind o deltă urbană, la care se poate ajunge cu metroul, de notorietate déjà naţională şi internaţională. Parcul Natural Văcărești este un proiect de mediu iniţiat şi susținut de Helmut Ignat şi Cristian Lascu.

Expoziţie propusă de ICR Paris în cadrul celei de a XIV-a ediţii a Săptămânii culturilor străine, organizată de Forumul Institutelor culturale străine de la Paris (FICEP) şi care reuneşte peste 30 de culturi, 33 de centre şi institute culturale din Paris şi peste 60 de manifestări care au ca tematică « MEDIUL NOSTRU INCONJURATOR ».
Anul acesta, centrele culturale de la Paris se alătură preocupărilor privind mediul înconjurător, care ocupă atenţia publică, mai ales că în noiembrie şi decembrie anul acesta Parisul va găzdui Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP21).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.