Iohannis Președintele României

Gripa aviară pune în pericol cea de-a doua (ca mărime) colonie de pelican creț din Europa

1 Shares

Update ora 15,30:Cele 108 cazuri au fost identificate de către inspectorii ARBDD în zona Insulei Ceaplace din Lacul Sinoe, perimetrul comunei Mihai Viteazu din judeţul Constanţa, fiind prelevate şapte exemplare pentru efectuarea analizelor în cadrul laboratoarelor din Tulcea şi Constanţa, iar 101 exemplare au fost incinerate la SC Protan Agigea”se arată într-un comunicat al Prefecturii Tulcea. 

„Astăzi, 27 martie 2015, ora 13.30, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea, sala de videoconferinţe, s-a întrunit Unitatea Locală de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Tulcea la solicitarea Unităţii Operaţionale din cadrul Directiei Sanitare Veterinare Tulcea. 

Cu acest prilej a fost adoptat Planul de măsuri pentru prevenirea extinderii focarului pe teritoriul Judeţului Tulcea, precum şi implementarea măsurilor de biosecuritate stabilite prin Decizia 2005/734/CE pentru păsări domestice sau alte păsări captive şi supravegherea oficială a populaţiei de păsări sălbatice aflate în alte colonii din zonele ARBDD.

De asemenea, a fost dispusă demararea unei campanii de informare  în localităţile Jurilovca – Portiţa, Vişina, Lunca, Ceamurlia de Jos şi Baia, a asociaţiilor de pescari precum şi a medicilor de familie din zona limitrofă focarului”.

Update ora 15,00: Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea a confirmat prezența virusului gripei aviare în colonia de pelicani de  pe insula Ceaplace. În conformitate cu procedurile specifice în astfel de cazuri, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară.

De menționat faptul că în colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de peste 85 de pelicani morți. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări. Ministerul Mediului monitorizează situația de la Ceaplace.

Din informațiile pe care le avem pe surse , virusul H5N1, cunoscut ca fiind gripa aviară, a fost confirmat în zona de cuibărit a coloniei de pelicani creți din insula Ceaplace. Se pare că cca. 40% dintre pelicanii care au ajuns de puțin timp în zonă și care s-au pregătit de cuibărit sunt deja morți și incinerați. Inspectoratul Judetean pentru Situații de Urgență Tulcea a organizat o ședință fulger pentru analiza sitației de facto și pentru a stabili măsurile care urmează a fi luate în orele următoare.

Ceaplace

La Ceaplace, (VEZI VIDEO IN TV ONLINE) pe Lacul Sinoe aflat în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) din județul Constanța, cuibărește una dintre cele mai mari și mai compacte colonii de pelicani creți din lume, a doua ca mărime din Europa. Specia de „pelecanus crispus”, extrem de vulnerabilă, a fost ajutată să se stabilească pentru cuibărit într-o zonă izolată, departe de comunitățile locuite, o zonă strict protejată în mijlocul Lacului Sinoe, unde, în anul 2004, Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu ARBDD  au consolidat insula Ceaplace, locul de cuibărit al acestor păsări rare. Materialul de constructie a fost transportat de la Grindu Lupilor la insula Ceaplace pe un pod tractat de o șalupă.

Autoritatile din Bulgaria au anuntat joi, 26 martie că au descoperit virusul H5N1 al gripei aviare la doi pelicani care au murit într-o rezervație naturală din nord-estul țării, transmite Reuters.

„Au fost prelevate probe de la cele două păsări dupa ce 21 de pelicani dalmațieni au fost găsiti morți și amandouă sunt pozitive”, a informat Agenția bulgară pentru siguranța alimentelor într-un comunicat prin care s-a stipulat faptul că s-a impus o zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului unde se află si păsări de curte dar și o fermă avicolă..

Vom reveni cu amănunte.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.