Conecteaza-te pe Twitter

Filmul „Câini”, premiat la Cannes. O poveste din Dobrogea rurală.

0 Shares

Filmul „Câini”, regizat de Bogdan Mirică, a fost premiat la Cannes. Acțiunea se petrece într-un sat izolat din Dobrogea. Lungmetrajul a obținut premiul FIPRESCI al criticilor de film la secțiunea „Un Certain Regard”.

”Câini” e o dramă-thriller care are loc în Romania rurală, aproape de granița cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare, și o senzație generală de amenințare plutește în aer.

 Untitled-1

Am început sa scriu la ”Câini” acum vreo 4 ani – a stat, a gestat în mine, l-am scris, l-am transformat, l-am stilizat. Când scriu, îmi place să las scenariul să dicteze propriul lui ritm – bineînțeles că în cazul de față, dincolo de scris, a fost vorba și de timpul necesar finanțării. Locurile pe care le-am găsit pentru filmare sunt extensia geografică a unor psihologii malformate, lipsite de emoție și umanitate“, a explicat regizorul și scenaristul Bogdan Mirică.

În clipa în care am citit scenariul și Bogdan mi-a spus că l-a scris gândindu-se la mine, aveam 87 de kg, și mi-am dorit foarte tare să fiu capabil să ajung în primul rând la aspectul fizic al personajului, mă gândeam cu mare bucurie dacă o să dau 10 kg jos, iar în clipele mai optimiste chiar 12. Am ținut un regim alimentar și atunci când am văzut că dă rezultate și că lucrurile merg într-un ritm foarte îmbucurător pentru mine, am început să fac multe plimbări pe jos, multă mișcare, si am început să mă pregătesc sufletește pentru personaj, să caut să văd ce avem noi în comun. Și asta mă duce undeva în tinerețea mea, la începutul anilor ’80; e același gen de personaj, dar cu 40 de ani mai bătrân“, a declarat actorul Gheorghe Visu despre rolul pe care îl interpretează.

Mirică a știut foarte bine ce actori și-a dorit să găsească în procesul de casting: “Îmi trebuiau actori care să aibă o fibră aparte, de virilitate mocnită, care oricând poate exploda. Vorbesc de potențialitatea lor artistică, nu de realitate.

Scenariul este semnat de Bogdan Mirică, iar directorul de imagine al filmului este Andrei Butică (”Poziția Copilului”), cu care Mirică a colaborat și la serialul HBO, ”Umbre”. Scenografia îi aparține Augustinei Stanciu (”Aferim!”). Producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Ellie Meirovitz (EZ FILMS din Franța) și Stephan Komandarev (ARGO FILMS din Bulgaria). Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), CNC Bulgaria, Canal +, EURIMAGES și Fundația GAN (Franța).
Premiera filmului ”Câini” în România va avea loc în 2016. (cinemarx.ro)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.