Conecteaza-te pe Twitter

Filmele româneşti ale anului 2013

0 Shares
 • 22 februarie -al doilea film al regizorului Marian Crisan, „Rocker”. În acest film, actorul clujean Dan Chiorean joacă rolul lui Victor, un rocker trecut de 40 de ani care ar face orice pentru fiul său dependent de droguri.
 • 1 Martie – „Killing Time”, de Florin Piersic, va ajunge în cinematografe din 1 martie, distribuit de Transilvania Film. Genul e absent în cinema-ul românesc – un neo-noir în stilul lui Tarantino despre doi asasini plătiţi care îşi aşteaptă urmatoarea victimă în apartamentul ei. Doi asasini plătiţi îşi aşteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea creşte. Glumiţele nevinovate se transformă în împunşcături ironice. Insultele devin ameninţări.
  Va curge sânge. (Cinemagia)
 • Martie- Filmul „Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer, a fost premiat, sâmbătă seara, cu trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, transmite AFP. „Poziţia copilului” a concurat pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonişti, Luminita Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, intră, la rândul lor, în competiţie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actriţe, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura şi nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon si Jude Law. Filmul începe , cu o scenă în care Luminiţa Gheorghiu îi spune Natasei Raab ce urât se poartă fiul ei cu ea şi cum a plecat la Tulcea, fără să-l intereseze petrecerea pe care o organizează de ziua ei.
 • Martie – noul film al lui Adrian Sitaru, „Domestic”, „o poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa”.
 • Mai – Horaţiu Mălăele revine şi el pe ecrane în 2013, posibil în luna mai, cu „Funeralii fericite”, o comedie-alegorie despre societatea de azi.
 • Toamna –„Un interval de Nouă Minute”, cea mai nouă peliculă a lui Corneliu Porumboiu. Filmul spune povestea unei zile de filmare pentru cel mai recent film al lui Paul, un tânăr regizor. Fiind implicat într-o poveste de dragoste secretă cu Alina, una dintre actriţele din filmul său, amână ziua de filmare pretinzând că este bolnav..

Dupa moartea regizorului Sergiu Nicolaescu, „Lupu”, debutul în lungmetraj de cinema al lui Bogdan Mustata, rămâne ultimul film în care acesta a apărut ca actor. Nicolaescu a jucat rolul secundar al unui bîtrân de care se ataşează protagonistul, un adolescent de 16 ani (Mihai Vasilescu) orfan de tată.

„Evadarea”,
al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki dupa „Cealaltă Irina”: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Povestea este inspirată din viaţa matematicianului Octav Onicescu, fiind vorba despre un matematician care încearcă sî-şi practice meseria într-un stat controlat de Partid.

În anii comunismului se întoarce şi Valentin Hotea în „Roxanne”, un film despre trădare, curaj şi compromisuri, inspirat de o poveste reală trăită de regizor. Un tânăr care îi dedică unei fete, la Europa Libera, melodia „Roxanne”, de la The Police, descoperă în dosarul de Securitate, 20 de ani mai târziu, că ar putea fi tatăl copilului acelei fete.

Stere Gulea exploreaza obsesia românilor pentru Ceauşescu în „Sunt o babă comunistă”, o ecranizare dupa romanul lui Dan Lungu care va fi lansată în primăvara acestui an. Luminiţa Gheorghiu joacă rolul unei femei care nu-şi găseşte locul în lumea de tranziţie. Întoarcerea fiicei sale (Ana Ularu) din Canada o găseşte nepregătită şi îi scoate la iveală temerile şi obsesiile.

Tot în 2013, spectatorii ar putea vedea primul lungmetraj de ficţiune al lui Thomas Ciulei, „2+2”. Miranda, o ţară fictivă, este o dictatură populară în faliment. Doi prieteni, Oscar – un actor celebru şi Tony – regizor de film, nu mai rezistă şi vor să fugă din ţară. Prinşi asupra faptului şi ameninţaţi cu pedeapsa capitală, cei doi sunt obligaţi să facă un film publicitar despre Mirandaworld.

Tudor Jurghiu, un regizor debutant, a avut noroc să-l distribuie pe Victor Rebengiuc în primul său film, „Cainele Japonez”, care va fi lansat anul acesta. Marele actor este un bătrân care îşi pierde soţia, casa şi puţinul pe care îl avea în urma unei inundaţii.

La 73 de ani, Dan Pita s-a încumetat la o adaptare după celebra nuvelă a lui Panait Istrati, „Chira Chiralina”, filmată toamna trecută la Castel Film şi programată pentru lansare în 2013.

Alte premiere care nu au date oficiale

 • „Mamaia”, de Jesus del Cerro, în care Stela Popescu e cap de afiş în postura de bunicuţă care luptă cu un „rechin” imobiliar.
 • Copil-miner”, debutul în lungmetraj al Alexandrei Gulea, o dramă despre generaţia copiilor lăsaţi singuri acasă.
 • „O vară foarte instabilă”, în regia Ancăi Damian, în care se împletesc două poveşti de dragoste, personaje centrale fiind Ana Ularu, Kim Bodnia, Jamie Sives şi Diana Cavallioti.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.