Iohannis Președintele României

Fenomen astronomic rarisim: cinci planete aliniate perfect

0 Shares

Este pentru prima dată în ultimul deceniu când  cinci „planete strălucitoare”, denumite astfel pentru că, de obicei, pot fi văzute chiar și cu ochiul liber de pe Terra, se aliniază în acest fel (EarthSky.org). Luna va traversa si ea diagonala celesta a celor cinci planete din 27 ianuarie pana pe 6 februarie, potrivit Coachella Valley Independent.

Untitled-1

Astronomii au admirat cel mai recent aceasta aliniere spectaculoasa in perioada 15 decembrie 2004 si 15 ianuarie 2005.

Pentru prima oară din 2005 – Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn formează o linie diagonală între Lună şi orizont, care poate fi observată şi cu ochiul liber, în condiţii meteorologice bune. Cu un binoclu, ar putea fi observate şi lunile planetei Jupiter şi culoarea roșiatică a planetei Marte.

În fapt, susțin specialiștii, aceste alinieri pe cer sunt  imposibile – cu toate acestea, la fiecare 200 de ani, toate planetele din sistemul solar sunt vizibile pe cer în același timp. Mai frecvent, poate fi văzut un grup de trei sau patru planete. Acest lucru se întâmplă cam de de doua ori într-un secol.

Astronomul Ptolemeu credea ca viitorul putea fi prezis prin cunoașterea pozițiilor planetelor drept pentru care așezarea lor pe cer era legată de schimbările anotimpurilor.

Convingerea ca alinierea planetelor determină schimbări climatice există și astăzi. In anul 1962, cinci planete din sistemul solar s-au aliniat cu soarele. Aceasta aliniere a cauzat o eclipsă de soare.  In anul 2000, a avut loc o aliniere a cinci planete cu soarele. Aceasta aliniere a fost greu de văzut, datorită poziției soarelui. Mulți oameni au crezut că această aliniere va cauza cutremure, inundații și alte dezastre, dar nu s-a intamplat nimic de genul acesta. O aliniere similară, dar mai vizibilă, a avut loc în anul 2002.

La fiecare 50-60 de ani au loc alinieri ale planetelor (intre 3 si 5 planete). Următoarea aliniere de acest fel va avea loc în septembrie 2040. Astronomii au prezis ca vor avea loc alinieri și în anii 2060 și 2100. Prezicerea alinierii tuturor planetelor (sau a majorității planetelor) este mult mai dificilă. Acesta este un eveniment rar (la fiecare 200 de ani) – toate planetele apar în aceeași zonă a cerului, deși nu sunt neapărat grupate împreună. O grupare a tuturor planetelor este extrem de rară – asemenea evenimente sunt despărțite de milioane de ani.

Cea mai bună vizibilitate o vom avea la sfârşitul lunii ianuarie, iar de la începutul lui februarie Mercur va deveni din ce în ce mai puţin vizibilă. Fenomenul alinierii celor cinci planete nu are o semnificaţie specială pentru astronomi şi este privit doar ca o „mare curiozitate”.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.