Conecteaza-te pe Twitter

Expoziţia „România. Peisaje acvatice. Delta Dunării” la festivalul „Saberes e Sabores de outras Gentes” din Redondo, Portugalia

0 Shares

exp

 

În perioada 9 – 30 martie 2014, Institutul Cultural Român din Lisabona organizează La centrul Cultural din Redondo, vernisajul expoziţiei de fotografie “România. Peisaje acvatice. Delta Dunării”. Expoziţia este o colaborare cu Primăria Municipiului Redondo, şi face parte din a treia ediţie a festivalului “Saberes e Sabores de outras Gentes” desfăşurat anual în localitate. Evenimentul a fost programat în deschiderea festivalului, ceea ce este de natură să sublinieze importanţa acordată de partenerul portughez calităţii actului artistic şi participării româneşti în general.

Fotografii Alexandru Tomazatos şi Jose Luís Jorge realizează un interesant tandem plastic, plasat la frontiera dintre artă şi antropologie. Cei doi privesc spre subiectul ales cu ajutorul obiectivelor şi reflectă sensibilităţi complementare.
Alexandru Tomazatos îi vede pe oamenii Deltei ca pe nişte membri uitaţi ai propriei familii, încercând cu tandreţe să aducă la lumină un întreg evantai de trăiri – de la tristeţe şi înverşunare până la bucurie şi speranţă. Jose Luís Jorge, odată ajuns în Deltă, pare cuprins de nostalgia Amazoniei şi, cu vână de reporter, caută să înregistreze asemeni înaintaşilor săi exploratori, secrete, ritualuri şi îndeletniciri domestice, semnele unui exotism straniu şi familiar totodată.
Panotarea expoziţei a încercat să alterneze, subtil concertat, cele două sensibilităţi şi experienţe artistice, dorind să surprindă nu doar muzica apelor Deltei, ci şi foşnetul uman care le însoţeşte.
Delta Dunării, arealul în care cel de-al doilea fluviu al Europei se uneşte cu Marea Neagră, a fost grav afectată de regimul comunist, care a tinţit, printre altele, spre desecare şi o agricultură agresivă. În 1991, Delta a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de către UNESCO (prin programul „Om şi Biosferă”). Oamenii Deltei ocupă mai puţin de 20% din acest teritoriu. Ei sunt subiectul „ascuns” pe care Alexandru Tomazatos şi Jose Luis Jorge îl aduc la lumină în expoziţia realizată la iniţiativa ICR Lisabona.
Alexandru Tomazatos are studii de biologie iar camera foto i-a adus numeroase premii în urma participării la numeroase expoziții internaționale.
Jose Luís Jorge este fotoreporter pentru publicaţii precum Público, Expresso, Visão, Diário de Leiria, Sol, Tempo Livre, Invest şi Volta ao Mundo. Este autorul cărţii O Cheiro das Especiarias (Arome şi condimente) şi coautor la volumele Os Trabalhadores Laneiros no Distrito de Leiria (Artiştii lânii din Districtul Leiria) şi Sensibilidades 25.
Expoziţia este deschisă între 9 şi 30 martie 2014 în foaierul Centrului Cultural Redondo, deluni până vineri între orele 9 şi 17. Intrarea este liberă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.