Conecteaza-te pe Twitter

Experți din Europa analizează calitatea apelor Dunării

0 Shares

Optsprezece experţi şi oameni de ştiinţă din Europa, printre care și trei români, au plecat ieri din Regensburg, Germania, de la izvoarele Dunării, într-o călătorie de cercetare a apelor marelui fluviu.  Aflată la cea de-a treia ediţie, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române (ANAR). Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.

Organizată o dată la şase ani de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), JDS 3 reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România. Din echipa internaţională, fac parte şi trei români, experţi din cadrul ANAR: Florentina Dumitrache (chimist din cadrul ANAR Bucureşti), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa) şi Mary Crăciun (chimist din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi).

Astfel, echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2357 de km şi va trece prin toate cele 10 ţări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor şi biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate şi peşti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanţi organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor şi cea mai mare parte vor fi conservate, transportate şi analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europa.

Din 8 septembrie, navele expediţiei vor intra în România, iar, pe data de 26 septembrie, vor ajunge la final, în Delta Dunării. În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, va participa o echipă de 20 experţi din cadrul Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ prin unităţile sale teritoriale (Administraţii Bazinale de Apă şi Sisteme de Gospodărire a Apelor). Echipa naţională va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea. Probele vor fi prelevate din următoarele secţiuni, după cum urmează: Baziaş, Koronin, Simian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în Laboratoarele de calitatea apei de la: Turnu-Severin, Craiova, Constanţa,Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti.

Datele colectate pe parcursul JDS 3 vor constitui baza viitoare de analiză şi monitorizare a calităţii fluviului Dunărea pentru următorii şase ani pentru toate ţările riverane Dunării şi din bazinul Dunării. De asemenea, ele vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării şi pot constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.