Click pentru a te abona

Economii inteligente și sigure pentru copii: Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”

333 Shares

A fost promulgată legea de aprobare a OUG 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Legea are ca obiect legiferarea unui tip special de cont de investiţii – Contul individual de economii ‘Junior Centenar’, titularul contului fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii.

Titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale

Reamintesc faptul că Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii, existente în alte țări și contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât, să le fie garantată egalitatea de șanse.

Programul îşi propune să-i stimuleze pe toţi părinţii, astfel încât, împreună cu statul, să contribuie la acest cont de economie al copiilor. În acest sens s-a instituit un mecanism simplu de deschidere a conturilor pentru fiecare copil din România.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiții, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Sumele existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, doar în cazul unor situații descrise expres în actul normativ (cazurile unor boli grave).

Un calcul simplu relevă faptul că pentru depuneri în valoare de 1200 lei în contul unui copil, dupa 18 ani, la majorat, suma totală care va putea fi retrasă va fi de 32.448 lei.

Deputat Radu Anișoara, Tulcea

Comisia pentru muncă și protecție socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.