Iohannis Președintele României

Din tradiţiile medicinii şi ale educaţiei sanitare

0 Shares

ORGANIZAREA SANITARĂ ÎN DOBROGEA ÎN PERIOADA 1878-1914
Dr. Nicolae GEORGESCU-Tulcea

De la data de 14 noiembrie 1878, prevederile legii sanitare din 1874 intrau în vigoare şi în Dobrogea, dar aplicarea lor se făcea parţial, legea prevăzând ca medicii de plasă şi cei comunali să fie plătiţi din fondurile locale, iar medicii şefi de judeţe din fondurile Direcţiei generale a serviciului sanitar; în Dobrogea, ţinându-se cont că serviciile financiare erau în curs de organizare şi nu dispuneau de fondurile necesare, pentru asigurarea unei cât mai bune activităţi, întregul aparat sanitar era însă plătit din fondurile Direcţiei generale a serviciului sanitar.

În 1880 este votată Legea pentru organizarea Dobrogei, dar nu are loc nici o modificare în organizarea teritorială, numărul medicilor de plasă fiind de cinci pentru judeţul Tulcea (plasa Sulina era împărţită în două, medicii având dispensarele la Sf. Gheorghe şi Chilia), şi cinci pentru judeţul Constanţa. În total, conform statisticii Direcţiei generale a serviciului sanitar, personalul medical existent în Dobrogea era reprezentat în 1880 de nouă medici, patru vaccinatori, opt moaşe diplomate, pentru judeţul Constanţa, şi de zece medici, trei vaccinatori, zece moaşe diplomate, pentru judeţul Tulcea. Numărul medicilor de plasă, câte cinci pentru fiecare judeţ, era foarte redus; un singur exemplu este edificator: medicul plăşii Babadag deservea 12 comune, cu un total de 23 de sate având 14375 locuitori, fiindu-i necesare 20 de zile pentru vizitele în comune şi dispunând astfel de numai zece zile pe lună pentru consultaţiile la nivelul dispensarului din localitatea de reşedinţă a plăşii. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, numărul medicilor creşte, ajungându-se la 15, în judeţul Tulcea, şi la 14, în judeţul Constanţa. Între timp, circumscripţiile sanitare au fost divizate în „cercuri”, fiecare cerc trebuind să dispună de un dispensar încadrat cu un agent sanitar şi o moaşă. Acest deziderat era însă greu de realizat, astfel că în 1904 figurau în judeţul Tulcea 27 de cercuri, dintre care numai 10 aveau agenţi sanitari şi 11 aveau moaşe, restul posturilor rămânând vacante, iar asistenţa gravidelor fiind acordată de moaşe empirice. Aceeaşi situaţie se întâlnea şi în judeţul Constanţa, unde peste 55% din posturi erau libere. Asistenţa spitalicească era asigurată, în 1880, prin trei spitale în judeţul Tulcea: Tulcea – 30 paturi, Babadag – 10 paturi, Sulina – 37 paturi (dar acesta din urmă nu acorda asistenţă decât personalului Comisiunii Europene a Dunării şi marinarilor de pe navele ce acostau în port). În judeţul Constanţa funcţionau tot trei spitale: Constanţa – 30 paturi, Cernavodă – 10 paturi, Medgidia – 10 paturi. În intervalul 1878-1914 mai sunt create o serie de spitale la Ortachioi, Măcin, Isaccea, Hârşova, dar numărul paturilor era întotdeauna insuficient faţă de cerinţe.

În domeniul asigurării cu medicamente putem aprecia ca suficient numărul farmaciilor din mediul urban (18), dar total insuficient cel din rural (3), unde revenea o farmacie la 45000 – 60000 de locuitori. Problema farmaciilor din Dobrogea a stat mult timp în atenţia forurilor legislative, deoarece unele oficine au fost concesionate cu titlu personal, iar altele cu drept de transmisibilitate, ceea ce crea greutăţi la vânzarea concesiunilor. De-abia în decembrie 1895 este rezolvată „chestiunea farmaciilor din Dobrogea”, prin stabilirea în fiecare caz a posibilităţilor de transmitere.

(vezi interviu cu dr. Nicolae Georgescu-Tulcea pe Tv Online -“ Incursiune în Istoria medicală din Dobrogea de Nord”).

Dr.-Nicolae-Georgescu

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.