CMF: 41190008 ; Comandat de Partidul Social Democrat - PSD

Deputat PSD, Simion Lucian: Iniţiativă legislativă pentru exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri într-un cadru corect și legal

lucian-simionDeputatul social- democrat, Lucian Simion, a conceput și înaintat o iniţiativă legislativă care are drept scop completarea definiţiei  referitoare la beneficiarii de lucrări ce pot angaja zilieri, prin includerea  persoanelor fizice în această categorie și armonizarea legislaței în acest sens, astfel încât, statutul zilierilor care desfășoară activități ocazionale să nu mai fie descriminatorie.

“Prin Legea nr.277 din 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, definiţia beneficiarului a fost modificată şi avea următorul cuprins: „b) beneficiar de lucrări, denumit în continuare beneficiar – persoană fizică, persoană juridică, persoană fizică autorizată şi întreprinzătorul  persoană fizică, titular al întreprinderii individuale, întreprinderii familiale, pentru care zilierul execută activităţi necalificate cu caracter ocazional;”

lucratorÎn anul 2014, prin Legea nr.18 (care aproba o Ordonanță de urgență), definiţia beneficiarului a fost modificată şi a căpătat următorul cuprins: „b)beneficiar de lucrări, denumit în continuare „beneficiar” – persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială, pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional

A fost eliminată în felul acesta din cadrul definiţiei sintagma „persoană fizică”, fără a exista o justificare serioasă.

Considerăm că în prezent definiţia este de natură a crea un cadru legal discriminatoriu, precum şi prejudicii bugetului de stat, prin imposibilitatea persoanelor fizice de a contracta serviciile zilierilor.

lucrator1Aşa după cum Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, reglementează raporturile de muncă și atribuie calitatea de „angajator” persoanei fizice, acest statut trebuie să se menţină şi în materia exercitării unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. De ce persoana fizică poate avea calitatea de angajator dar nu o poate avea pe cea de beneficiar?

Fără a intra foarte mult în detalii, dorim să menţionăm că anumite servicii, precum cele sezoniere, din domeniul agriculturii, pomiculturii, viticulturii, silviculturii şi creşterii animalelor, precum şi contractarea unor servicii ocazionale de curăţenie în locuință, nu mai pot fi contractate în mod legal de persoanele fizice care doresc acest lucru.

Având în vedere aceste aspecte considerăm necesară completarea definiţiei beneficiarului de lucrări, şi de aceea am promovat prezenta iniţiativă  legislativă pentru completarea Legii nr. 52 din 15 aprilie 2011 republicată, cu modificările şi comletările ulterioare,  privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri” a precizat deputatul social – democrat, Simion Lucian Eduard, într-o declarație de presă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.