Conecteaza-te pe Twitter

Delta Dunării este vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice

0 Shares

Autoritățile din România, Republica Moldova și Ucraina au semnat,  în cadrul unei întâlniri oficiale organizate de World Wide Fund for Nature, Centrul pentru Studii Regionale și Rezervația Biosferei Delta Dunării (Ucraina), „Declarația comună privind creșterea rezilienței la schimbările climatice în Delta Dunării“.

Pelicani    Declarația comună are ca scop consolidarea cooperării între reprezentanții cheie din zona extinsă a sub-bazinului Deltei Dunării, pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Aceste schimbări influențează deja calitatea apei și perturbă echilibrul tuturor ecosistemelor din Deltă, ceea ce ar putea compromite semnificativ bunăstarea populației locale, în viitor. Cei 100000 de oameni care locuiesc în Delta Dunării depind în mod direct de resursele naturale ale regiunii. Declarația comună se bazează pe și include principalele constatări ale evaluării vulnerabilității climatice a regiunii, care a fost realizată în cadrul proiectului de trei ani, finanțat de CE, „Creșterea rezilienței la schimbările climatice în Delta Dunării prin Managementul Integrat al Apei și Terenurilor„.

La întâlnirea din 19 martie a.c. au participat membri ai Ministerului Mediului (Republica Moldova), autorități locale, administrații regionale ale apelor și pădurilor, directori ai Rezervaţiei Biosferei din România şi Ucraina și organizații non-guvernamentale. Mai mult decât atât, concluziile și propunerile studiului de evaluare a vulnerabilității au fost recomandate pentru a fi integrate în activitățile de planificare spațială, gestionare a terenurilor și a apei, precum și în politicile publice. Comunicarea rezultatelor către comunitățile locale și autoritățile din Ucraina, România și Moldova a fost subliniată ca fiind de o importanță primordială.

Declarația comună privind creșterea rezilienței la schimbările climatice în Delta Dunării, semnată astăzi, şi Strategia de Adaptare Climatică, ce este în curs de elaborare, vor ajuta guvernele și organizațiile de mediu din cele trei țări să vadă amploarea schimbărilor viitoare, provocările pe care acestea le prezintă și să creeze măsuri de adaptare potrivite. Aceste două documente vor fi baza abordării sistemice pentru rezolvarea problemei, abordare mult mai eficientă decât măsurile individuale „, a declarat Mykhailo Nesterenko, Coordonator proiecte Delta Dunării la WWF Ucraina.

ONU consideră schimbările climatice ca fiind una dintre cele mai mari provocări din secolul XXI pentru dezvoltarea umanităţii. Creșterea temperaturii globale şi a nivelului mării, precum și schimbările în tiparele climatice generale sunt doar câteva dintre efectele care vor afecta cel mai probabil nu numai aspectele sociale și economice ale vieții noastre, ci şi ecosistemele naturale.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Wwf.ro

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.