Iohannis Președintele României

Declaraţie politică: Efectele impozitului pe construcţii speciale asupra agriculturii

0 Shares

Vasile-Gudu

Investitorii străini solicită Guvernului României eliminarea impozitului pe construcţii speciale în forma actuală deoarece va genera pierderi mari pentru companii, prin du­blarea sau chiar tripla­rea impozitului pe profit plătit în anumite industrii, iar pe termen mediu şi lung ar putea duce la falimente şi concedieri. Impozitul pe construcţiile speciale, cu­nos­cut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar în absenţa normelor metodologice a stârnit până acum numeroase interpetări şi con­tro­verse. Impozitul pe construcţiile speciale se calculează prin aplicarea a 1,5% la valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri, conform OUG 103/2013. Consecinţele implementării impozitului pe construcţii în viziunea  Consiliului Investitorilor Străin s-ar face simţite în  următoarele domenii de activitate: reducerea investiţiilor/renunţarea la investiţii,comunicaţiile electronice,producţia de ţiţei şi gaze,energie şi utilităţi,finanţările din energie,şi nu în ultimul rând agricultura.

Întrucât agricultura reprezintă un motor de creştere al economiei care trebuie susţinut în continuare, ar fi oportună modificarea şi completarea OUG 103/2013, prin exceptarea de la plata impozitului a anumitor construcţii speciale precum:clădiri agrozootehnice, construcţii agricole uşoare, depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, silozuri pentru furaje, silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor,  pătule pentru depozitarea porumbului, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleştee, iazuri,sere, silozuri, terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole, solarii.

Într-o declaraţie de presă, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii a afirmat că se doreşte a se găsi o soluţie corectă în aplicarea acestei taxe, astfel încât fermierii să nu fie afectaţi. Astfel, fermierii primesc o nouă lovitură de la Guvernul Ponta prin introducerea taxei pe construcţii speciale, adică pe sere-indiferent că sunt din sticlă sau folie de plastic întinsă pe structură de lemn-depozite de îngrăşăminte,ferme de păsări,ferme de animale,heleştee.Materia primă reprezintă cca 60-70% din preţul pâinii. Ca urmare a aplicării acestei noi taxe, costurile fermierilor vor creşte cu 15%,majorare care se va duce parţial şi în preţul materiei prime, adică a grâului.La această creştere a cheltuielilor se adaugă scumpirea carburanţilor determinată de schimbarea modului de calcul al accizelor, care va genera scumpiri în lanţ nu doar la pompă, ci şi la seminţe sau îngrăşăminte.Cum şi cei din morărit şi panificaţie vor plăti taxe pe silozurile în care se depozitează grâul cumpărat de la fermieri, ne aşteptăm la o creştere a preţului la pâine, care va anula efectele reducerii TVA la pâine cu 15%, astfel încât populaţia s-a bucurat prea puţin de ieftinirea produselor din panificaţie.În ultimii ani producătorii s-au împrumutat la bănci, cu dobânzi mari, au accesat fonduri europene.Fermierii au folosit în investiţiile făcute materiale scumpe, de calitate superioară.Având în vedere că valoarea de inventar al bunului supus impozitării se calculează ţinându-se cont de facturile plătite la achiziţia materialelor de construcţii, şi valoarea taxei va fi pe măsură. Mai mult decât atât, taxa pe construcţiile speciale îi va afecta mai ales pe cei care vor să investească în agricultură, în special tinerii.

PDL s-a opus ferm introducerii acestor noi taxe aberante prin care guvernul Ponta bagă și mai adânc mâna în buzunarele românilor. De asemenea şi taxa pe combustibil de 7 eurocenți are o influenţă negativă deosebită asupra competitivităţii mediului de afaceri din România, prin creşterea costurilor aferente transportului.

În același timp, se preconizează un impact inflaţionist, confirmat deja de modificarea în sus a ţintei de inflaţie de către BNR pentru anul 2014, impact care se va reflecta în creșterea prețurilor la toate bunurile de consum. În plus, este inacceptabilă introducerea taxei pe construcţii speciale cu atât mai mult cu cât nu a fost realizat niciun studiu de impact, nu a fost consultat mediul de afaceri şi nu a existat o fundamentare minimă pentru a stabili baza de impozitare. Efectele negative puternice generate de implementarea taxei pe construcţiile speciale se vor reflecta asupra puterii de cumpărare a populaţiei, asupra consumului total, asupra mediului de afaceri şi competitivităţii sale, asupra inflaţiei şi chiar asupra încasărilor bugetare. 

Vasile Gudu

Deputat PDL de Tulcea

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.