Conecteaza-te pe Twitter

Cultura Rușilor lipoveni în context național și internațional

0 Shares

Simpozion-rusi2Ziua Rusiei este marcată în România prin organizarea a celei de-a șasea ediții a Simpozionului științific “Cultura Rușilor-lipoveni în context național și internațional”. Simpozionul, organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România(CRLR) și de Fundația Russkiy Mir din Federația Rusă, Moscova, a reunit în aceste zile la Tulcea reprezentanți din zece țări în care locuiesc etnici ruși. După deschiderea oficială la care s-au rostit alocuțiuni în limba română și în limba rusă, oaspeții au vizitat expoziția cu obiecte vechi, tradiționale, icoane și tablouri organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din Tulcea și au fost prezentate cărțile editurii CRLR. Atelierele de lucru s-au împărțit pe două secțiuni ce au dezbătut temele deosebit de importante pentru acești creștini de rit vechi: “Istoria și Religia” și “Cultura și Învățământul”.

Simpozion-rusi5În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Rusiei un moment deosebit de important și de așteptat îl constituie spectacolul artistic pregătit de comunitatea tulceană a rușilor lipoveni și a invitaților săi ce se va desfășura astăzi, 13 iunie, la casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea, începând cu ora 19,00, unde sunt așteptate peste 1500 de persoane. Intrarea este liberă.

Pe 12 iunie 1990 a fost adoptată Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, iar peste un an, la 12 iunie 1991, au avut loc primele alegeri libere și directe ale președintelui din istoria Rusiei. Această sărbătoare a primit denumirea oficială, Ziua Rusiei, în 2002 şi de atunci ea este marcată pe întreg cuprinsul ţării.

Simpozion-rusi4Locuitorii din Extremul Orient sunt primii care au început să sărbătorească Ziua Rusiei. În Peninsula Kamceatka, în cinstea sărbătorii a avut loc cursa ciclistă Vivat, Rusia. La Vladivostok a fost organizată o regată consacrată Zilei Naţionale a Rusiei la care au participat peste 40 de iahturi de diferite clase. Pe litoral au avut loc concerte susţinute de diferite colective de creaţie din ţinutul Primorie. La Moscova, majoritatea manifestărilor se desfășoară în generoasele parcuri ale capitalei. În Parcul Petrovski are loc un moto-show în cadrul căruia oricine doreşte poate să ia parte la master clase pentru cei ce vor să înveţe să conducă o motocicletă iar în Parcul Neskucinâi, la rotonda care marcheaza opt sute de ani de la înfiinţarea Moscovei, se va desfăşura un mare concert.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.