Conecteaza-te pe Twitter

Cuiburile de icre embrionate asigură viitoare populații de șalău în complexul lagunar Razim -Sinoe

0 Shares

În perioada 16-18 aprilie, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) realizează popularea cu peste 500 de cuiburi cu icre embrionate de șalău. Acțiunea se desfășoară la sediul Bazei de Cercetare Enisala a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).

Populare-salau03“Am dezvoltat bazele unui parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Delta Dunării pentru repopularea cu șalău a Complexului lagunar Razim-Sinoe. În felul acesta Institutul și-a reactivat baza de cercetare de la Enisala iar noi ne-am asumat costurile de achiziție ale reproducătorilor. Capacitatea stației de reproducere natural — dirijată a șalăului este de 2 000 cuiburi de icre embrionate. Un cuib de icre embrionate conține 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creștere un număr de 80 — 100 pești de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc. Ne gândim să dezvoltăm și alte stații de acest fel pe actuala infrastructură ARBDD și mă gândesc la proiecte cu finanțare externă” a declarat Lucian Simion, Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

La începutul secolului trecut prin conectarea complexului lagunar Razim — Sinoie cu brațul Dunării — Sf. Gheorghe, prin canalele Lipoveni, Dunavăț si Dranov, acest complex a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de pești de apă dulce al țării noastre. Dintre acestea, specia șalău are cea mai însemnată valoare comercială. Lagunele Razim și Sinoie au un deosebit potențial de hrană naturală pentru șalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici în număr foarte mare.

Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de rădăcinile adventive de salcie, rezultatele fiind în mod decisiv influențate de un complex de factori naturali (temperatură, calitatea apei, etc).

Încă din anul 1939, fosta Stațiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înființat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o Stație de reproducere natural dirijată a șalăului, cu scopul de a asigura popularea de susținere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrana existente chiar și în anii cu reproducere naturală slabă.

Stația de reproducere a fost preluată și dezvoltată după anul 1970 de INCDDD, iar cheltuielile de microproducție în perioada 1970-1990 au fost suportate de intreprinderile de stat cu activitate de pescuit în complexul Razim-Sinoie.

Popularea cu icre embrionate de șalău produse în stația Enisala s-a efectuat anual în cantități variabile, cu excepția perioadei 1999-2001, când activitatea stației a fost oprită din motive financiare. Popularea cu icre embrionate de șalău a fost finanțată până în anul 2002 de către ARBDD Tulcea în calitate de administrator al resursei piscicole și ulterior de către SC PISCICOLA TOUR JURILOVCA, în calitate de concesionar al dreptului de pescuit în complexul lagunar Razim-Sinoie. Populările efectuate în perioada 2002-2004 au avut efectul redresării producției de șalău din ultimii ani.

Condițiile de funcționare sunt asigurate la Baza de Cercetare Enisala aflată în patrimoniul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării care prin specialiștii săi furnizează asistență tehnico-științifică, iar prin Federațiile de pescari / producători de pește se asigură anual 800 buc. reproducători de șalău, cu greutatea cuprinsă între 2,5 — 3 kg/buc., în baza unui protocol de asociere. După finalizarea acțiunii de producere și lansare în lacul Razim a cuiburilor de icre embrionate de șalău reproducătorii sunt predați Federației de pescari/producători de pește în vederea comercializării.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.