Conecteaza-te pe Twitter

Criza din sistemul medical românesc – declarație politică în Parlamentul României

0 Shares

Gudu-VasileExodul cadrelor medicale româneşti spre ţări precum Germania, Franţa, Norvegia se datorează situaţiei dezastruoase în care a ajuns sistemul sanitar în România. Salariile decente, viziunea modernă, dotarea de ultimă generaţie a spitalelor, sunt doar câteva din motivele care îi determină pe medicii tineri, fie rezidenţi, fie specialişti, cu vechime în muncă să ia drumul străinătăţii. Acest exod e cu atît mai alarmant, cu cît peste 5.500 dintre medicii rămaşi în unităţile spitaliceşti din ţară au între 50 şi peste 60 de ani. Doar în cursul anului trecut, 2.450 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România certificate de conformitate, documente necesare pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei sînt medici de familie, medici de obstetrică-ginecologie, de chirurgie generală şi de ATI.  În România un medic câştigă între 200 şi 1500 de euro, în timp ce un medic rezident  are un salariu de bază  cuprins între 200 şi 350 de euro. Plecarea medicilor români în străinătate afectează economia naţională a ţării, statul român alocând 51.000 lei pentru pregătirea medicală a fiecăruia.

Sănătatea ar trebui să fie, una din priorităţile politicilor publice, inclusiv a celor de protecție socială,  cu atât mai mult cu cât PSD este un partid care se proclamă de orientare social-democrată. Reamintesc faptul că una din promisiunile prevăzute în programul de guvernare al actualei colaiţii conduse de Victor Ponta a fost , citez:„ pregătirea si atragerea de personal medical prin: revizuirea sistemului de salarizare; asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal cu preponderenţă pentru specialităţile deficitare; reformarea rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificărilor de specialist; asigurarea de condiţii suplimentare/motivante, în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate; proiecte de atragere a resurselor umane, prin rezidenţiatul pe post susţinut prin facilităţi din partea comunităţilor locale, subvenţionarea chiriilor pentru medicii rezidenţi din comunităţile locale, precum şi despre acordarea unor facilităţi la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriul de specialitate.” Adevărul este că nu s-a realizat nimic din toate acestea – nu a fost reformat procesul de rezidenţiat, nici plata personalului medical, nici acordarea de facilităti celor care se stabilesc în zone defavorizate. Realitatea ne arată că  e foarte uşor să promiţi şi mult mai greu să-ţi respecţi promisiunile atunci cand esti complet neserios si te bazezi pe neprofesionisti.

Criza din sistemul medical reprezintă un fenomen naţional  care se resimte acut  în judeţul Tulcea. Criza majoră de specialişti din Tulcea a dus la închiderea secţiei de pediatrie, din lipsă de personal, în contextul în care virozele fac ravagii în rândul copiilor, cazurile deosebite fiind dirijate în acest moment spre Spitalul Judeţean Constanţa. Alte secţii care se confruntă cu deficit de personal sunt radiologia şi terapia intensivă. Menţionez faptul că, Spitalul Judeţean Tulcea primeşte fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi de la Consiliul Judeţean Tulcea şi numără potrivit conducerii unităţii 1200 de angajaţi, din care doar 100 sunt medici specialişti. Renumeraţiile pe care aceştia le primesc sunt printre cele mai mici din ţară, în medie salariile fiind de 600 de lei.

Partidul Naţional Liberal se pronunţă pentru reformarea profundă a sistemului sanitar românesc, organizarea şi funcţionarea unui sistem sanitar cu efect social pentru pacient şi cu efect liberal pentru personalul medical, medicina fiind de altfel o profesiune liberală, restructurarea modului de finanţare prin renunţarea la forma actuală a asigurărilor sociale de sănătate, la birocraţia Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate şi introducerea finanţării pentru pachtul de bază de servicii medicale din bugetul naţional, a unei contribuţii de solidaritate şi dezvoltarea asigurărilor private sub forma conturilor personale de sănătate, programe naţionale de sănătate eficiente, infrastructură medicală modernă şi performantă, atât în spitale cât şi în ambulatoriu, salarii şi condiţii de muncă decente pentru personalul medical.

Partidul Naţional Liberal consideră că se impune o reformare reală, nu doar la nivel declarativ,consecventă, corectă  şi, mai ales, profesionistă a sistemului de sănatate, în scopul redării demnităţii cadrelor medicale din România.

Vasile Gudu, Deputat PNL de Tulcea

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.