Conecteaza-te pe Twitter

Controale pentru siguranţa alimentară

0 Shares

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA Tulcea a dispus măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, laptele si produsele lactate destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală:

– s-a stabilit programul de lucru pentru perioadele 22.03-31.03.2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 20.04-05.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe), în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Tulcea, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică . In acesta perioada, la DSVSA Tulcea, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

A. Carnea de miel

– mieii, proveniti din gospodării, ferme, numai din localităţi indemne de boli transmisibile, identificati conform legislaţiei în vigoare, se vor sacrifica in abatoarele autorizate sanitar veterinar existente in judetul Tulcea: SC HOLDER TRADE SRL -Baia, SC GAZDI PROD SRL -Stejaru, SC PROD IMPORT CDC SRL – Frecatei, SC COSMIT TL – Ceamurlia de Sus, SC STOLI SRL – Cerna.

Transportul mieilor catre abator se va face cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in vigoare privind bunastarea animalelor, documentelele sanitare veterinare obligatorii, mijloace de transport autorizate sanitar veterinar si mentinute in conditii corespunzatoare de igiena.

Carcasele de miel obtinute in urma sacrificarii, în stare refrigerată sau congelată, marcate corespunzator, insotite de documente sanitare (certificat de sanatate publica veterinara, declaratie de conformitate si documentul comercial) vor fi transportate corespunzator, cu mentinerea lantului termic.

Depozitarea şi comercializrea cărnii de miel se va efectua numai in spatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar, în care se asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare

Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman

– in hale/piete agroalimentare personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor va efectua examenul ovoscopic pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari inregistrati sanitar veterinar;

– transportul ouălor provenite din ferme/centre de ambalare oua se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar;

– depozitarea si comercializarea ouălor, marcate conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare (obligatoriu trebuie sa contina si data durabilitatii minime/data ouatului), se va desfăşura în spaţii autorizate/inregistrate sanitar veterinar în care este asigurată temperatura şi starea de igienă corespunzătoare;

Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Tulcea, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine si vizate de medicii veterinari zonali.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc).

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc). Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

In vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, termen de valabilitate.

Alte produse sau alimente de origine animală

Avand in vedere ca in aceasta perioada se consuma in mod traditional si alte produse: cozonac, pasca, produse de patiserie/cofetarie,acestea vor fi obtinute si comercializate numai in unitati inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si vor fi etichetate corespunzator (obligatoriu eticheta va contine si temenul de valabilitate).

DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR TULCEA

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.