Iohannis Președintele României

Compensaţii lunare de 500 de lei pentru salariații afectați de concedierile colective cauzate de pesta porcină africană

70 Shares

Guvernul a aprobat acordarea unei compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective pentru motive neimputabile.

“Ordonanța de urgență aprobată de Guvern stabilește faptul că angajații care au rămas și vor continua să rămână fără loc de muncă, urmare a concedierilor cauzate de apariția pestei porcine africane (PPA) în fermele de creștere a suinelor, vor beneficia, în completarea indemnizației de șomaj, de compensații neimpozabile în valoare de 500 lei. Sunt compensații care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

Ordonanța stabilește drept condiție minimă pentru acordarea acestor compensații vechimea de 6 luni la același angajator și vorbim despre un principiu general respectat în cazurile în care sunt reglementate măsuri speciale de protecție socială tocmai pentru a fi evitate potențiale solicitări de plată a unor astfel de drepturi, fictive sau abuzive.

Trebuie să mai precizăm faptul că documentul aprobat de Guvernul României în cursul zilei de joi, 13 Septembrie a.c., stabilește că plata compensației va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, Decizia de stabilire a unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care la nivelul acestor societăți nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităților, în conformitate cu prevederile art.67 din Legea nr.53/ 2003 Codul Muncii” a declarat deputatul social democrat Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție social din Camera Deputaților.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în prezent, România se confruntă cu evoluția progresivă a virusului pestei porcine africane, boală care a afectat mai multe județe. Până în prezent au fost confirmate și notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă în exploatațiile nonprofesionale din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Bihor, Constanța, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Satu Mare.

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.