Conecteaza-te pe Twitter

Cea mai mare expediție din lume care s-a desfășurat de-a lungul unui curs de apă s-a încheiat la Tulcea. Joint Danube Survey-JDS3 la final: Tulcea, 26 septembrie 2013

Danube-01

Aflată la cea de-a treia ediție, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este “cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă” potrivit declarațiilor reprezentanților Administrației Naționale Apele Române. Ca și la celelalte două ediții (din anii 2001 și 2007), JDS3 a avut drept scop colectarea de noi informații cu privire la parametrii de calitate ai  apelor Dunării care nu sunt acoperiți de monitorizarea efectuată de-a lungul anului de către toate țările riverane marelui fluviu. Organizată o dată la șase ani de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), JDS 3 reunește experți și oameni de știință din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România. Din echipa internațională au facut parte și trei români, experți din cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR): Florentina Dumitrache (chimist din cadrul ANAR București), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa) și Mary Crăciun (chimist din cadrul Administrația Bazinală de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți).
Pe parcursul a două luni echipa internațională a străbătut 2357 de km și a   trecut prin toate cele zece țări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest timp experții au desfășurat activități de monitorizare, investigare și  cercetare referitoare la starea ecologică și chimică a apei, a sedimentelor,  a suspensiilor și a biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate și pești), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienți, metale grele, micropoluanți organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori au fost analizați la bordul navelor dar cea mai mare parte au fost conservate, transportate și analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă. În perioada 8-26 septembrie, cei 18 specialiști din cadrul echipei internaționale, au lucrat efectiv pe tronsonul românesc al Dunării desfășurând activități de monitoring investigativ și de cercetare privind starea ecologică și chimică a apei Dunării, a sedimentelor, suspensiilor și a biotei, prin efectuarea de analize la indicatorii biologici, fizico-chimici, hidromorfologici și microbiologici. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, alături de reprezentanţi ai A.N. Apelor Române, marchează astăzi 26 septembrie la Tulcea încheierea  Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3). Informațiile colectate pe parcursul JDS 3 vor sta la baza viitoarelor analize complexe privind monitorizarea calității apelor Dunării pentru următorii șase ani pentru toate țările riverane. De asemenea, ele vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării și pot constitui un punct de plecare pentru proiecte importante de dezvoltare și de cercetare.

Expediţia este organizată de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea şi reunește experți și oameni de știință din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.