Iohannis Președintele României

Banca Mondială elaborează o Strategie Integrată pentru Dezvoltarea Durabilă a Dobrogei

-se vor dezvolta și două proiecte – pilot: unul pentru Delta Dunării (cu toate localitățile limitrofe) și unul pentru Zona Metropolitană Constanța

0 Shares

Banca-Mondiala2 Cea de-a doua misiune a Băncii Mondiale a reunit la Tulcea reprezentanți ai administrației publice, specialiști în domeniul mediului și dezvoltării socio-economice, reprezentanți ai asociațiilor de pescari si de turism, investitori în piscicultură și acvacultură, parlamentari.

Toshiaki Keicho, șeful echipei Băncii Mondiale, specialist în dezvoltare urbană s-a declarat convins de faptul că acest amplu proiect va fi o reușită atât pentru mediu cât și pentru oameni: „Suntem pe punctul de a semna contracul dintre Banca Mondială și Guvernul României cu scopul de a elabora o Strategie Sustenabilă Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării. Ințeleg că Delta Dunării și județul Tulcea au parte de foarte multe provocări. Dar și de oportunități în același timp. Sperăm că expertiza noastră va determina o analiză corectă a propunerilor venite din partea dumneavoastră, din partea comunităților, a celor care locuiesc in aceste zone, a celor care au afaceri ]n aceste zone, pentru că numai așa vom elabora o strategie implementabilă, efectiv pentru oameni, la nivelul așteptărilor” (!)  a declarat la Tulcea șeful misiunii Băncii Mondiale, Toshiaki Keicho. Domnia sa a structurat prioritățile acestei Strategii în patru componente esențiale care se referă la diagnosticarea și evaluarea pe sectoare de activitate pentru ca apoi să se poată elabora o viziune a Deltei Dunării, o viziune de dezvoltare multisectorială pentru identificarea proiectelor posibile și necesare. In cadrul capitolului trei, Banca Mondială ar urma să sprijine Guvernul Romaniei pentru găsirea cadrului legal în vederea aplicarea la nivel național a Instrumentului Teritorial Integrat (ITI) al Uniunii Europene, după care, vor fi dezvoltate două proiecte pilot- unul pentru Delta Dunării și pentru zonele ei limitrofe, și un alt proiect pentru Zona metropolitană Constanța. La rândul său, președintele Consiliului Județean Tulcea, Teodorescu Horia, a subliniat importanța acestei misiuni pentru toată Dobrogea evidențiind faptul că pilonii principali care ar trebui să stea la baza acestui mare proiect de „dezvoltare integrată sustenabilă” ar trebui să fie agricultura, turismul și serviciile.”Lucrările edilitare de infrastructură, drumurile, alimentarea cu apă potabilă a tuturor localităților, sănîtatea și învățământul sunt prioritățile zonei” a concluzionat Teodorescu în deplin acord cu specialiștii în domeniu: „Consider prioritare localitățile din interiorul Deltei Dunării: cei treisprezece mii de oameni au numeroase restricții numai pentru că trăiesc într-o arie protejată. Îndiguirea localităților expuse la inundații, canalizările, stațiile de epurare, colectarea deșeurilor și renaturarea zonelor de reproducere a peștelui trebuie să fie, în opinia noastră, prioritățile acestei strategii. Cât timp peștele este în apă, cei de deasupra apei, oameni și păsări, vor fi fericiți” (Romulus Știucă, Institutul Național Delta Dunării).

Echipa Băncii Mondiale a fost reprezentată de Toshiaki Keicho (șeful misiunii, specialist în dezvoltare urbană), Mats Andersson (consultant în probleme de dezvoltare), Helle Willmusen (consultant pentru probleme regionale), Cezar Niculescu (specialist mediu) și Gabriel Ioniță (specialist agricultură).

Click pentru a te abona

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.