Conecteaza-te pe Twitter

Atenție la alcoolul pe care-l consumați: poate fi mortal

0 Shares

Persoanele și firmele percheziționate sunt acuzate că fabricau vin, coniac și votcă din spirt medicinal, soluție pentru spălarea parbrizului sau/și diverse loțiuni cosmetice. Procurorii DIICOT au destructurat o rețea care făcea trafic cu alcool contrafăcut în județele Brăila, Tulcea, Constanța, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș și în București.

DIICOT

Cercetările și investigațiile efectuate pe parcursul unei perioade de cca. un an și jumătate (iunie 2013-octombrie 2014) au relevat faptul că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracțional de producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și în afara regulamentelor specifice care puteau pune în pericol sănătatea și viața consumatorilor.

Inițial, alcoolul etilic era denaturat parțial în mod ilicit, operațiunea fiind urmată de livrarea disimulată a acestuia, sub aparența unor diverse produse (alcool sanitar, loțiuni cosmetice, soluție de spălare a parbrizului) prin intermediul unor lanțuri de magazine către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia. De exemplu, alcoolul etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul unor firme intermediare a fost amestecat cu diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie.

Deasemenea, a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit. Prejudiciul calculat până la acest moment este de peste 5.000.000 euro.

Se vorbește despre cinci nuclee: Tulcea și Constanța (grup infracţional condus de numiţii S.T. şi S.D.), Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.), Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.), Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.), Mureş (grup condus de numitul C.M.T.).  Anchetatorii spun că alcoolul medicinal produs la Brăila a fost livrat către nucleele infracţionale fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale-fantomă. „Alcoolul sanitar a fost apoi filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcoolul etilic ce a fost valorificat către diferite persoane. Alcoolul etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie”, se precizează în comunicatul DIICOT.

La toată această amplă acțiune participă lucrători din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalității organizate, respectiv BCCO Constanța, BCCO Bacău, BCCO Brașov, BCCO Mureș și BCCO Cluj. Aceștia sunt sprijiniți de lucrători din cadrul inspectoratelor județene de poliție și de lucrători ai Jandarmeriei Române și de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.